Räddades gång på gång

En tuff barndom med mobbning och utanförskap ledde rapparen Sebastian Stakset till ett mörkt liv fullt av drog­er, kriminalitet och polisförakt. När Gud sedan räddade livet på honom – gång på gång – förstod Sebastian att Han menade allvar: »Lämna allt och följ mig. Nu.«

Att lyssna till Sebastian Stakset, 30, är en omvälvande upplevelse. Något många fick vara med om på Joypeak-festivalen i Ursviken, Skellefteå, där han var inbjuden att föreläsa och spela. Bland barnfamiljer, unga och äldre, clowner och hoppborgar, var det en annorlunda atmosfär än på de sammanhang Sebastian tidigare befunnit sig i, då han spelade i den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen. Med sig har han William »Willow« Fredriksson, som sjunger med honom nu, och Hernan Clavijo, pastor i den spansk-svenska evangeliska frikyrkoförsamlingen Icthus i Stockholm, som betytt mycket för honom. Sebastian lyser när han berättar om sin kristna tro som förändrade allt:
– Jag förstod att Jesus fanns, men visste inte att han hade ett helt nytt liv åt mig. Jag lever av kärlek och nåd.
Sebastian våndades, ja, kastades mellan mörker och ljus i tre år innan han fattade beslutet att bryta med vännerna i Kartellen. Två månader innan lanseringen av en ny skiva meddelade han i teve-dokumentären »Lys upp skuggorna« att han inte längre kände det hat som var nödvändigt att ha för att vara bandets frontfigur Sebbe Staxx. I stället ville han ägna sig åt familjen och sin tro.
– Jag hade tänkt göra klart skivan, men för varje låt vi spelade in sjönk jag allt djupare ner i mörkret, drack alkohol och tog droger. Jag försökte passa in Jesus i mitt liv, i Kartellen, men det gick inte. Jesus gav mig inte frälsningen för att jag skulle leva som förut.

I kyrksalen berättar Sebastian om hur han som ung mobbades i skolan. Skolpersonalen visste, men gjorde inget. Slagen och kränkningarna förföljde honom hela barndomen. Sebastian stängde av för att överleva, blev aggressiv och skyllde på samhället. Han började dricka, stjäla, ta till våld för att ta revansch, men insåg inte att det var hans fel att han hamnade bakom galler. Han tänkte »det var ju polisens fel som tagit fast honom« och lät av förakt tatuera »Fuck polisen« över hela armen.
Efter en grov misshandel började han att i häktet skriva låttexter och fick kontakt med livstidsdömde Leo »Kinesen« Carmona som ville starta ett rapband. Den då 20-årige Sebastian, på väg ut från fängelset, tyckte det lät coolt. Kartellen var född.

Samtidigt blev det kriminella livet allt mer påtagligt. När flickvännen var gravid i åttonde månaden åkte Sebastian fast, misstänkt för delaktighet i ett värdetransportrån. Totalt är han dömd till fem års fängelse för bland annat grov misshandel, vapenbrott, grovt rån och olaga hot. Han satt av två tredjedelar och bar fotboja sista tiden.
Kartellens musik var kontroversiell, deras texter om att kasta sten på polisen och tända eld på bilar uppskattades av andra ungdomar i utanförskap. I dag tar Sebastian avstånd från det.
– Jag vill be er alla om förlåtelse för musiken jag spridit, säger han från podiet. Jag har spridit hat till områden som bara behöver kärlek.

Sebastian blev kristen 2013 efter en serie händelser som höll på att kosta honom livet. Han provade psykologsamtal och antidepressiva mediciner för att bli av med den inre ångesten. Det enda som fungerade var Gud som han börjat upptäcka genom olika kristna människor. En vän förde honom till den spansk-svenska församlingen där han snabbt kände sig hemma.
– I kyrkan mådde jag bra, men Kartellen representerade det mörka. Jag blev som två personer. Det skapade problem i mina kom­pis­relationer.

Sebastian berättar att han till slut spelade rollen som Sebbe Staxx till sådan perfektion att han trodde att Jesus lämnat honom. När han tänkte att livet är slut och gjorde sig redo att hoppa framför tåget ringde hans bror och sa att Sebastian fått plats på behandlingshem. Sebastian blev drogfri men fick återfall.

En natt blev Sebastian upphämtad för att hämta tung narkotika, då kom sista väckarklockan. »Sätt på dig bilbältet!« sa en röst till honom. Trots att Sebastian var alkohol- och drogpåverkad är rösten så tydlig att han tror att det är föraren. Sekunder senare, i blixthalkan, välter en lastbil över vägen. Bilen rusar fram i över 100 kilometer i timmen, kraschar och kör upp på mitträcket. Klyvs på mitten. Sebastian kliver ur och springer undan eldflammorna, skakad, men oskadd. Gud har räddat livet på honom – ännu en gång. Och nu, känner Sebastian, menar Han allvar: »Lämna allt! Följ mig! Nu!«.

Att sluta i Kartellen innebar en enorm stress. Sebastian sov inte och blodkärlen i ögonen spräcktes. Han, som varit lojalare mot sina vänner än mot sin familj, skulle nu plötsligt ge upp musiken och det var svårt att förklara för skivbolaget att Gud sagt åt honom att sluta.
– Jag hamnade i paniktillstånd och ropade till Herren. Sedan fick jag en sådan befrielse.

Sebastian har haft flera starka upplevelser. Som när han hemma hos en pastor satt med sju personer som alla bad och grät. Hur han på ett cellgruppsmöte upplevde hur Gud talade till honom och fick honom att förstå att han fastnat i ett beroende av mobiltelefon och sociala medier. Eller när han förlät sina mobbare.
– Jag började se världen annorlunda. Allt var så vackert!

Efter att ha blivit frälst började han förstå att han hade ansvar för sina handlingar. Allt det hat han känt började avta. Hans barn, en flicka och en pojke, nu sju och fem år, fick plötsligt en pappa som fungerade.
– Gud visade mig skadan jag gjort med musiken. Jag grät tre-fyra dagar för alla barn som sett upp till mig och bad Gud om förlåtelse. Då kom ny musik i mitt huvud. Folk i församlingen sa: »Du ska sjunga för Herren!«

Sebastian bad till Gud och fick både skivkontrakt och en ny producent. Sedan tre år tillbaka arbetar han musikaliskt med William »Willow« Fredriksson som han träffade på Fryshuset.
– Det krävdes mod att lita på att Gud skulle försörja mig, men när jag kastade mig ut i det okända visste jag väldigt snabbt att jag skulle klara det.

Vännerna, många av dem kokain- och cannabismissbrukare, har han inte pratat med sedan han bröt med bandet.
– De sa »det är bättre att du går med Jesus om det funkar för dig«. Jag sa, »han finns för er också«.
När folk i församlingen fick honom att släppa grupptrycket och fundera över vad han ville förändrades Sebastian. Han föreläser numera på olika platser och berättar sin livsresa.

I pausen mellan föreläsningen och spelningen ville en tjej prata med Sebastian. De försvinner ut. Pastor Hernan avslöjade under tiden att flera tidigare Kartellen-medlemmar synts till i kyrkan i Stockholm. Sebastian kom in igen glädjestrålande. Tjejen tog emot Jesus!

Sebastian och »Willow« ger ett smakprov på den nya musiken på Joypeak-festivalens utescen. En låt handlar om att komma till tro. Sebastian tar revansch på mobbningen och sitt tidigare liv – fast han gör det med ett varmt budskap om kärlek.