Livsväg – friheten finns i Kristus

Temat »Tillbaka till friheten« drog unga vuxna från hela Sverige till en bibelfylld helg när konferensen Livsväg för andra året i rad gick av stapeln.

Många samlades i Lötenkyrkan, i Uppsala, under sista helgen i september.

– Fjolårets spännande konferens lockade mig tillbaka, säger Jonatan Wolfbrandt, en av deltagarna.

Huvudtalaren Magnus Person levererade ett viktigt budskap med både humor och precision – men varför en hel konferens om frihet i ett redan fritt Sverige?

– Som vi lever i dag är det lätt att fångas i prestationstänkande. Att komma tillbaka till friheten handlar om att inse vår egen brist och att komma tillbaka till att vi behöver Jesus, säger Jonatan.

Den teologiska förankringen i en evangelisk-luthersk tro var påtaglig när Magnus gång på gång använde sig av citat från Carl Olof Rosenius för att beskriva vår relation med Gud.

– Både Luthers och Rosenius huvudbudskap lyser igenom, vi kan inte prestera vår väg till frälsning, Jesus har gjort det för oss, säger Magnus.

Seminarierna som var insprängda mellan gudstjänsterna var välbesökta och bidrog till fördjupning av konferensens tema. »Mission i dag«, »Reformation 1500–2017« och »Dela tro, dela liv« var några av seminarierna som erbjöds deltagarna.

– Jonas Nordén talade om vår första kallelse, nämligen relationen med Jesus. När vi prioriterar vår relation med Jesus blir vilja till mission det naturliga resultatet, säger Jonatan.

När konferensen avslutades i Mikaelskyrkan hade deltagarna fått med sig ett tydligt budskap: Det är mötet med Jesu villkorslösa kärlek som är vägen till sann frihet. Genom Jesu död på korset fick vi frihet från ett dött liv i prestation, till ett fritt liv i vissheten om att Gud har fullbordat allt.

 

Vad betyder det att komma »tillbaka till friheten«?

Tre deltagare på konferensen Livsväg berättar om vad de tar med sig hem och hur de kan applicera helgens budskap i sina liv.

Rebecca Jonsson, 25, Västerås

– Frihet är ett vanligt tema i kristna sammanhang, men det är lätt att glömma vad vi är fria från. Vi är fria från ett tillstånd där vi tror att frälsningen är upp till oss.

Hur kan detta bli praktiskt?

– Betjäna människor, be och tala ut frihet över dem. Bön påminner oss om friheten vi redan fått.

Klara Lindqvist, 21, Göteborg

– Vi har så mycket frihet i dag att det är lätt att sluta uppskatta den. Uppskattningen kommer när vi förstår att vi är fria från ett dött liv i synd.

Hur har konferensen varit?

– Stämningen när så många unga vuxna kommer samman och delar sin tro är inspirerande.

Julia Fernberg, 22, Älvsbyn

– Frihet är inget egoistiskt, det handlar om Jesus. Sann frihet finns inte i vår mobil utan i honom.

Vad var det bästa med konferensen?

– Det var härligt att de gjorde ett så viktigt budskap både nyanserat och lättillgängligt.