Fryshuset Stockholm har fått ett nytt Andrum

I mars invigdes allaktivitetshuset Fryshuset Stockholm sitt nya Andrum.

Rummet är skapat för att ge plats för reflektion, meditation och bön.

– De andliga och religiösa perspektiven har alltid varit viktiga i Fryshuset, och därför var det självklart för grundaren Anders Carlberg att det skulle finnas ett rum för bön när nya Fryshuset invigdes i april 1997, säger Ulrica Stigberg, anställd av EFS och präst i Fryshuskyrkan.

Det Andrum som då togs i bruk låg väldigt centralt och tillgängligt innanför entrén. Men när Fryshuset byggde om och entrén flyttades hamnade Andrum avskilt i källarplanet.

– Det känns väldigt bra att Andrum nu flyttar upp på entréplanet igen och blir tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare, säger Stigberg. 

Att det också denna gång, 22 år senare, är ett rum skapat av konstnär Anna Lindkvist Adolfsson ser Ulrica som en stor tillgång.

– Anders Carlberg berättade ofta för mig hur han upplevde att folk blev andäktiga då de klev in i rummet som Anna skapat. Den känslan av andäktighet önskar vi också ska prägla det nya rum som nu tas i bruk.

Anna Lindkvist Adolfsson understryker det Ulrica säger.

– Jag vill med nya Andrum skapa en plats för stillhet och ro, en plats där alla är välkomna och där livet ryms.

Anna visar böneträdet och berättar:

– Asp har i alla tider ansetts som ett skräpträd. Det har dåligt energivärde och det man använder aspträ till i dag är tändstickor och i viss mån bastupanel.

– Enligt legenden var Kristi kors gjort av asp, det är därför löven darrar. Det är även så att ikoner inte får målas på aspträ av denna orsak. Jag har tagit detta träd och dessutom det minst värdefulla på det mest värdelösa av träd och samlat ihop det, kvistarna. Det skapar en återupprättelse av det som ingenting är värt, som nu får den finaste av funktioner: att bära upp människors tankar och böner.