Underbara dagar vid Siljan

Glädjen var stor när Mittsverige hade sommarkonferens på temat Mod. Dagarna fylldes av undervisning och samtal som blandades med lekar och bad.

Under månadsskiftet juni–juli träffades nästan 100 personer till en Sommarkonferens på den vackra Olsnäsgården i Siljansnäs i Dalarna. Tanken på denna konferens föddes för något år sedan då vi delade goda minnen som vi upplevt på sommarkonferenser på den nu sålda Åkerögården. Med ett delvis nytt ledarteam, på en ny plats kändes det underbart att återigen få träffas till Sommarkonferens. Då planeringsgruppen började träffas fick de ett tilltal i bön om att temat för konferensen skulle vara mod. Vi lever i en tid då många upplever ångest och rädsla, och att då få träffas för att lyfta upp dessa frågor tillsammans i ljuset från Guds Ord var mycket fint och värdefullt.

Konferensen inleddes med undervisning av författaren och biskopen em. Esbjörn Hagberg på temat »Min frid ger jag er« – grund och hopp i en orolig tid. Han predikade sedan på temat »Känn ingen oro och tappa inte modet«. Psykologen Ulrika Svea Thornadtsson Holland bidrog i sin tur med verktyg till självhjälp när livet gör ont på sitt seminarium. Prästen Gita Andersson delade undervisning och personliga erfarenheter utifrån sitt rika liv som församlingsbyggare. Under hela konferensen fanns även mycket fina tillfällen till lovsång och förbön vilket var till stor välsignelse. Olika tillresta lovsångsledare ledde församlingen i psalmer och sånger, och Stina Brockmann, musiker i Västerås, ledde även sånger med barnen både på barnsamlingar och i gudstjänsterna.

Gården består av röda stugor och hus omgivna av stora grönområden. På borden vid maten stod makalöst vackra blomsterbuketter och maten var fantastiskt bra för både stora och små besökare. Besökarna bodde i rum och i stugor samt i tält eller husvagn på det stora gårdsområdet. Alldeles intill gården finns också två volleybollplaner och en fin badplats som nyttjades flitigt under hela dagarna. Att få träffas i blandade åldrar i flera dagar ger en mycket fin erfarenhet och många nya bekantskaper. En dag bjöds det även på visning av traditionella folkdräkter. 

Barnen och ungdomarna på konferensen träffades varje dag till en gemensam samling med bibeldrama, rörelsesånger och bön som sedan följdes av program i yngre och äldre gruppen. De yngre barnen med Christin Söderbacka och Simon Ström hade därefter mycket olika gemensamma lekar, pyssel och hinderbanor samt lite korta andakter på deras nivå. Mellan samlingarna hade de fri lek i lekstugan, sandlådan samt studsmattan som fanns på gården. Även glassen i kiosken var mycket eftertraktad.

De äldre barnen/ungdomarna med Edward Thomas och Gustav Hafström fick en stark och fin gemenskap med bibelförankrad undervisning och viktiga samtal som fördjupade dem i deras kristna tro. Däremellan var det fullt ös med lekar som mafia, general och spion samt volleyboll samt självklart massor av bad. 

Under våren har Lena Harris tjänstgjort som tillförordnad regional missionsledare i Mittsverige. Hon deltog inför och under konferensen som en av de ansvariga i planeringsgruppen. Med på konferensen var också Mittsveriges nya regionala missionsledare Pontus Adefjord, som deltog tillsammans med sin dotter. Från och med sommaren är de nu båda på plats på sina tjänster och kan stötta varandra. Lena återgår nu till sin tjänst som biträdande regional missionsledare. Pontus kunde som nyanställd få möta och lära känna många av EFS-arna i regionen under dagarna på Olsnäsgården.