»Jag drömmer om en vänskapsrevival«

Elin Liljero Eriksson har skrivit den första handboken på svenska om relationsformen vänskap – om dess livsnödvändighet och krångligheter.

Vad skulle hända om vi bjöd in vänskapen på livets spelplan och inte lät den stå i vänthallen medan vi förverkligar oss själva? Om vi faktiskt gav den omsorg och tillit för att bättre rustas för det liv vi lever – och samtidigt rusta en medmänniska? Elin Liljero Eriksson har skrivit en handbok om relationsformen vänskap, om dess livsnödvändighet och krångligheter. Hon är övertygad om att vänskap är ett botemedel för människan i en självcentrerad samtid.

– Hej, hoppas jag inte är sen! Kommer precis från en lunch med en gammal vän, säger Elin Liljero Eriksson och slår sig ner vid det rustika kaffebordet. Vi har hittat ett mysigt fik i hjärtat av Söder i Stockholm och temat är vänskap. Jag ska få spendera en god timma med författaren till Underbara krångliga vänskap, den aktuella handboken i ämnet som är den första som kommit ut på svenska. Och det i ett land med epitetet världens ensammaste land.

Elin Liljero Eriksson föddes i åttiotalets Stockholm i en företagsam familj med stort driv. Sin journalistiska bana inledde hon redan som 20-åring som chefredaktör för ett ungt tjejmagasin under Plaza Publishing Group. Redaktörskapet kom under följande tioårsperiod att bli en självklar följeslagare, på Expressen och därefter på mode- och livsstilsmagasinet Plaza Kvinna. Efter Plaza var steget inte långt till svenska Cosmopolitan och Pure, där hon satsade drygt fem intensiva år som redaktionschef och chefredaktör. Även om hon trivdes med chefsrollen längtade hon allt mer tillbaka till hantverket – skrivandet.

Så när första dottern Alva kom till världen 2012 blev det naturligt att lägga redaktörskapsrollen på hyllan för ett mer flexibelt frilansliv. I dag arbetar Elin som frilansjournalist och skriver regelbundet för svenska tidningar som Damernas Värld, Mama och Femina. Sedan 2015 är hon även ett välbekant namn för många av Budbärarens läsare, främst genom sina starka personporträtt.

Att det blev Elin som skulle skriva Sveriges första manual om vänskap anar hon är ett verk från ovan. Hon berättar om kvällen då hon började definiera vänskapens kraft:

– Det var när jag åt middag med två av mina närmsta vänner som jag fick en slags uppenbarelse hur viktig vänskapen med dem är. Tankarna gjorde mig väldigt rörd. Vi hade varit vänner i 15 år, men alltid, på något sätt, tagit vänskapen lite för given. Vi hade aldrig definierat den. Men där och då gjorde vi det – satte ord på vår vänskap och det var så fint.

Några veckor senare hörde bokförlaget Libris av sig, med frågan hur Elin ställde sig till att skriva en bok om vänskap. Svaret blev enkelt. Därefter följde intensiva månader av intervjuer, research och skrivande. I september i år släpptes Underbara krångliga vänskap – ta hand om dina livsnödvändiga vänskapsrelationer, och responsen har inte låtit vänta på sig.

Elin Liljero Eriksson har den senaste månaden synts i Nyhetsmorgon, hörts i radio och omnämnts i flera av de större nyhets- och livsstilstidningarna. Och i slutet av september lyfte hon ämnet på Bokmässans scener.

– Jag tror att boken har fått så stor medial uppmärksamhet just för att ämnet lockar, och ligger i tiden. Folk är nog rätt trötta på detta individualistiska tänk som så länge legat i fokus, att ständigt jaga bekräftelse på att man duger och försöka förverkliga sig själv. Under skrivandets gång har jag blivit allt mer övertygad om hur vänskapsformen faktiskt är en nyckel till många av vår samtids utmaningar, så som stress, dålig självkänsla och psykisk ohälsa, säger Elin.

Elin beskriver sin egen vänskapsresa med ord som krokig, dramatisk och full av längtan:

– Jag har alltid drömt om vänskap, brottats med den och törstat efter den. Som liten var jag blyg, drog mig gärna undan och kände mig ofta missförstådd. Men jag har känt det vänskapliga förälskelseruset, upplevt känslan av att ingen vill vara med mig, låtit substansfattiga vänskaper rinna ut i sanden och älskat och upplevt den där villkorslösa kärleken som är så underbar i en sund vänskap.

Boken inleds med att teckna den undanskymda roll vänskapsrelationen ofta får i samhället och våra liv. För medan vi fokuserar på våra karriärmål, hemmet, kärlekspartnern och barnen, får vänskapen ofta stå i vänthallen bredvid, menar Elin. Hon berättar att boken föddes ur en upptäckt och en dröm. En upptäckt om vänskapsformens betydelse, och drömmen om en vänskapsrevival – där vänskapens bästa år inte tillskrivs skolåldern eller tuffa tonår, utan får stå som sann vapendragare genom livets alla generationer och skiftningar.

Vari ligger då krångligheten?

– I kärleksrelationer har vi ofta mer uttalade ramar, oskrivna men självklara regler, tydliga förväntningar och åtaganden. Vänskapen är betydligt mer diffus, vilket kanske är en ynnest. Det underbara ligger ofta i att den är så odefinierbar och fri, villkorslös. Men samtidigt kan det blanka bladet ställa till en del och ge onödiga missförstånd och osäkerhet, då man lätt kan ha outtalade skilda förväntningar på vänskapsrelationen.

Jag bläddrar i boken. Kommer till sidan 40 och hajar till. »Många vill träffa nya vänner. Endast 3 av 10 svenskar fick en ny vän under 2017.« (Källa: Undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Lernia, publicerad i maj 2018)

Hur bra är vi svenskar egentligen på vänskap?

– Svårt att säga, men min uppfattning – och vad undersökningar visar – är att ganska många vuxna i Sverige saknar vänner att anförtro sig åt. Jag tror att det är hög tid att vänskap inte förblir en generationsfråga. Jag har själv barn, make och ett ganska fullt jobbschema, men inser att jag behöver sann vänskap mer än någonsin. Svenskar må kallas de ensammaste i världen, men vi är också plikttrogna och tillskrivs ofta ha en hög moral, där det sägs att vi gärna inte sviker en nära vän.

Boken återspeglar Elins många år med livsstilsmagasin, med handfasta tips och trix, övningar och kortfattad fakta från undersökningar, forskare, terapeuter och en präst. I centrum står nio vänskapsberättelser, där författaren bjuder in läsaren i ofta intima möten med flera kända karaktärer. Sångerskan Lisa Ekdahl, skådespelaren Bianca Kronlöf, retorikern Elaine Eksvärd och komikern och programledaren Karin Adelsköld är några av huvudnamnen.

Varför valde du just dessa personer?

– Alla är influencers och förebilder på något vis och personer som inte minst den unga målgruppen gärna lyssnar till. Men de har alla en unik historia att dela. Varje berättelse har sin egen vinkel, där någon upplevt försoning efter en mångårig konflikt, en annan mist sin vän i cancer. En berättelse gestaltar vikten av att avbryta en destruktiv vänskap, en annan om att längta efter mer.

Elin Liljero Eriksson berättar hur hon flera gånger blev märkbart tagen av att få komma så nära dessa passionerade vänskaper. Ett sådant möte skedde med Lisa Ekdahl och Camilla Sivam. På blodröda matta ark får läsaren ta del av den intensiva vänskapen de delat sedan sommarkvällen på en blues- och jazzfestival 1991. De beskriver sin vänskap som avslappnad och naturlig, aldrig krystad. Camilla säger i boken: »Vår relation handlar mycket om kemi, i vår kemi försvinner tid och rum. Jag blir väldigt avskalad och det är det som är så fantastiskt. När vi ses känner jag mitt innersta jag.«

Kan en intim vänskap bli en konkurrent till den man bör dela med sin livskamrat? Elin ser inget hot med en sund vänskap utan menar att den tvärtom är ett viktigt komplement och till styrka för ett äktenskap. Hon har själv bevittnat i sin omgivning hur vänskap där båda vill varandras bästa till och med kan rädda när det är tufft mellan makar. Ofta vågar vi dock öppna upp när det redan är »för sent« säger Elin.

Hon lyfter också det avgörande i att definiera vänskap. Att våga uttrycka ord som »jag älskar dig, du betyder mycket för mig« och inte backa för att vi lever i en erotisk tidsålder där kärlek ofta sexualiseras. Här tycker hon att kyrkan fortfarande har en del att jobba på:

– Som troende använder vi gärna ord som familj och syskon. Det innebär ju inte att man per automatik känner en stark tillhörighet med alla i en bönegrupp, exempelvis. Vi lever dessutom i en samtid där saker och ting ska gå snabbt och där tillit ofta är en bristvara. Uppmaningen vi fått av Jesus att »älska varandra som han har älskat oss, för att världen ska förstå vem Han är«, är ingen enkel utmaning. Det krävs en hel del vilja till en sådan sårbarhet för att lägga bort våra filter och fasader. Men som vuxna behöver vi nog tänka på vad vi modellerar för den yngre generationen. Hurdana förebilder är vi egentligen för våra barn vad gäller vänskap och vilken prioritet får den i jämförelse med yrkesrollen, fritidsaktiviteter och andra åtaganden?

Boken må vara rosaskimrande och främst vända sig till en yngre generation, men bjuder helt klart på en hel del goda insikter även för en äldre läsarkrets. Ämnen som anknytningsmönster, konflikthantering, att avbryta destruktiva vänskapsband och att hantera när man blir övergiven behandlas alla i boken. Även hälsoaspekten ges generöst med utrymme, där forskare och terapeuter lyfter goda effekter med vänskap som skydd mot hjärt- och kärlsystem, motverkan mot psykisk ohälsa och stress – och att vänskap faktiskt förlänger livet.

Har du blivit en bättre vän under skrivarprocessen?

– Just i min skrivarbubbla har jag nog inte varit som mest tillgänglig, skrattar Elin, men jag har definitivt fått potential att bli en bättre vän. Jag har även insett hur jag ofta tagit med min yrkesroll i en relation och främst varit den som ställer frågor och gärna finns till för andra, utan att egentligen våga öppna upp mig själv. Just sårbarheten har jag utmanats att jobba på, och har på vägen fått inse att den är en kraftkälla till att fördjupa mina vänskapsrelationer.

 

Fakta:

Elin Liljero Eriksson

Aktuell med: Boken Underbara krångliga vänskap (Libris 2018).

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Rickard, Alva 6 år, Norah 3 år.

Bor: Saltsjöbaden i Stockholm.

Firar gudstjänst: Gärna ekumeniskt.

Vid sängbordet: Gunnel Vallquists Herre, låt mig få brinna, Bibeln och en reservtrave under bordet.

Bästa insikt om vänskap: En relationsform vi inte får leva utan!

Yrkesliv i urval: Frilansredaktör på Expressen, musikredaktör och redaktionschef på Plaza Kvinna, redaktionschef för svenska utgåvan av Cosmopolitan, chefredaktör för Pure. Sedan 2012 frilansjournalist och redaktör, skriver för svenska tidningar som Budbäraren, Femina, Damernas Värld och Mama.

 

Vänskapens  4 kännetecken:

FRIVILLIGHET – För mycket krav och förväntningar stjäl det unika med vänskap.

LIKHET – En nära vän återspeglar något du kan känna igen dig själv i.

ÖMSESIDIGHET – Båda prioriterar varandra.

TILLIT– Intimitet och sårbarhet är förutsättningar för djup vänskap.

Ur Underbara krångliga vänskap

 

I genomsnitt har vi:

  • 5 riktigt nära vänner
  • 15 bästa vänner
  • 50 goda vänner
  • 150 vänner
  • 500 bekanta
  • 1 500 personer vi skulle känna igen om vi såg dem någonstans.

Ur Underbara krångliga vänskap