Salt och vatten på scouternas egna ö

I Stockholms ytterskärgård, ungefär två mil norr om Grisslehamn ligger Vässarö. Här hölls Patrullriks 1981 och här kommer Patrullriks 2020 att hållas.

Vässarö är en ö med ängar, skogar, fasta lägerbålsplatser, samarbetsglänta, klättervägg och trapperspår. På östra sidan av ön ligger viken Fladan. Här finns kanoter, segelbåtar och material för flottbygge och mycket annat. Vässarö är scouternas egen ö.

I månadsskiftet juni/juli i år anordnade EFS och Salt Mittsverige ett distriktsläger här, som ett genrep inför nästa års stora arrangemang Patrullriks 2020.

Ett hundratal scouter och ledare från sex olika kårer samlades under temat »Salt och vatten«. Temat märktes bland annat i morgonsamlingarna som hölls av Hannu Söderlund, pingstpastor och Saltscout. Han tänkte såhär angående temat: 

– Temat Salt och vatten kändes naturligt att ha när vi har ett läger på Vässarö som ligger i Östersjön. Salt är ett tema i Bibeln som står för renhet, stabilitet, äkthet och lojalitet. Vatten förknippar vi med livet, dopet och många bibelberättelser har anknytning till sjöar och vatten.

Hannus önskan var att barnen skulle få med sig att det finns en Gud som är intresserad av dem och vad de gör.

– Jag vill att både barn och vuxna ska uppleva att Gud är den som vill använda och vara med dem även om man misslyckas eller kommer på avvägar. Gud ger alltid en extra chans. Gud är trofast och ger inte upp på någon av oss utan uppmuntrar och förmanar och upplyfter oss, säger han.

Under Patrullriks 2020 har Hannu uppdraget som huvudkaplan. 

– Då kommer vi att ha temat »Guds Rike«, om vad som är möjligt och hur det är att leva i Guds Rike. Vi har också riddarlöftena som vi kommer koppla ihop med bibelord och Guds rike, säger han.