Recension: Hopp – en samling läsarsånger och psalmer

Hopp – en samling läsarsånger och psalmer
Lutherska missionskyrkans kör (Naxos (distr.), 2018).

Detta är den tolfte skivan från Lutherska missionskyrkans kör i Göteborg och de måste nog vid detta laget betraktas som en institution inom både EFS och svensk kristet musikliv.

Skivan innehåller femton återutgivningar från körens tidigare produktioner och två nyinspelningar: Det enda jag vet och Tack min Gud. Det är idel klassiker som framförs med både värdighet och inlevelse. Vissa tolkningar är nog bland det bästa som getts ut på svenska språket – som till exempel Acapella-versionen av Oändlig nåd (Amazing grace). Detta är en skiva både för de som är bekanta med körens tidigare utgivning – det är en bra och lättlyssnad sammanfattning eller låtlista om du så vill – och för de som vill få en introduktion till körens unika framförande och rika repertoar. Här finns många av väckelsens absoluta klassiker som Det enda jag vet, Tack min Gud och EFS-klassiker som En liten stund med Jesus, Blott en dag, Jesus för världen och Med Gud och hans vänskap.

Man kan inte undgå att imponeras av de bitvis jazziga men alltid finstämda arrangemangen, oftast signerade Sven och Johanna Fridolfsson, som lämnar stort utrymme för såväl sångsolister som enskilda instrumentalister. Och hela tiden finns körens närvaro, ibland i bakgrunden som en stilla ljudmatta men oftast som en massiv överväldigande närvaro som förmedlar musikens hela potential. Detta är en skiva som växer ju mer man lyssnar på den och man lär inte tröttna på den i första taget. Rekommenderas varmt.