Recension: Genom allt

»Nu sitter jag då där på Universitet i Karlstad och föreläsningen har precis börjat. Jag böjer mig ner för att ta upp mina böcker ur väskan när paniken tar ny styrka. Jag plockar med mina papper med darrande händer. Föreläsningssalen, läraren och mina kurskamrater är som en kuliss framför mig i mitt eget drama … Mina ångestkänslor tar återigen över och jag kapitulerar inför dem.«

Camilla Olsson är pastor tillsammans med sin man Anders i Arken Värnamo och hon har upplevt sin beskärda del av ångest. I debutboken Genom allt berättar hon om sin resa genom de mörkaste dalar då hon började studera till lärare och hur ångesten tog över henne. Vid tillfället var hon nygift och hon började sakta en läkeprocess. Det hon lärde sig i resan ut ur fångenskapen från ångesten berättar Olsson om i boken. 

Som hon själv skriver är det inte en tio-stegsbok, utan en uppmuntran om att inte ge upp trots att ångest och oro sveper sig likt en våt filt kring en. Det är inte heller en psykologibok, så letar du efter medicinska råd bör du vända dig till en psykolog. Men ibland räcker det med att förstå att man inte är ensam om ångesten. 

Det är inte många predikanter som öppet berättar om ångest, oro och deras kamp ut ur den. Därför är denna bok befriande, på mer än ett plan. Med hopp, ljus och frimodighet berättar hon om vad som varit hjälpsamt för henne, och förhoppningsvis för fler som sitter fast i ångest.