Pigg 100-åring med modig historia

Modiga trossteg har följt föreningen under ett helt sekel. När EFS i Ängelholm firade 100 år fanns både en musikalstjärna och mångåriga medlemmar på plats för att minnas och fokusera framåt.

Första världskriget härjade för fullt, Sverige skakades av blodiga demonstrationer och hungersnöd.

Mitt i denna gungande värld satt en liten samling människor i en lånad lokal i skånska Ängelholm och fattade ett för dem stort beslut – att bilda en EFS-förening. 100 år senare är det fullt med folk på gräsmattan utanför EFS-kyrkan. Jubilaren har valt att fira seklet med en barnfest, dans- och sånguppträdanden och ett stort tårtkalas.

Oscar Hedman ser sig omkring och konstaterar att det är ett stort engagemang den här dagen.

– Det är många som verkligen gör sin grej och går in för det helt och fullt. Det är kul att se så många gåvor komma till användning, säger han, nuvarande ordförande för föreningen på Metallgatan.

Vid ett av de vita trädgårdsborden sitter veteranerna Gun och Sven Persson. De gick med i föreningen 1977 när samlingspunkten låg på Villagatan.

– Vi kom som den första unga nya familjen och blev väldigt varmt välkomnade. Vi bjöds ofta hem till folk, minns Gun.

Hon tror att EFS har haft stor betydelse för Ängelholm.

– Det är kyrkans ansikte utåt i stan känns det som, något många känner till.

Tio år senare landade även Kajsa och Bengt Starfelt i gemenskapen.

– Då var vi en traditionell EFS-förening. Det är vi på ett sätt även nu, men vi har vågat ta in nya uttryckssätt, säger Kajsa när hon ombeds jämföra då och nu.

Att man lyfter fram barnen är dock inget nytt.

– Vi började med musikaler redan under tiden på Villagatan. Det fanns många barn då som vi satsade på. Sedan kom det ett gäng i början av 2000-talet som ville ännu lite mer, då blev det fler kreativa inslag.

Folk samlas framför scenen där Elin Bemark har tagit plats vid mikrofonen. Sångerskan och musikalartisten är tillbaka i sammanhanget där karriären började.

– Jag sjöng på gudstjänster, var med i Kulla gospel, scouterna och tonårsgruppen TG. Villagatan var som en extra familj när jag växte upp och där fanns många kompisar. Det är väldigt roligt att få vara med på detta kalas och träffa gamla vänner, säger Elin efter sitt framträdande.

Nu blickar 100-åringen framåt. I mitten av september samlas medlemmarna för att lägga upp strategin om nya steg. Än har jubilaren inga ålderskrämpor.

EFS Ängelholm

I slutet av 1800-talet började missionsvänner samlas till predikan och söndags­skola i prästgården. Därifrån blev de utsparkade och byggde därför år 1896 ett missionshus på Östergatan.

Efter en tvist kring vilka predikanter som var välkomna lämnade en grupp människor gemenskapen och började samlas själva. Den 14 juni 1917 bildade utbrytargruppen den EFS-förening som nu firar 100 år. 1930 stod huset färdigt på Villagatan.

När föreningen blev för trångbodd valde medlemmarna att dela på sig och 1997 invigdes samarbetskyrkan S:t Mikael. 2005 flyttade de som var kvar på Villagatan ut till Metallgatan där en ny kyrksal stod klar året efter.