Oscar Ahnfelt

Du har kanske sett tv-programmet Talang. Om Oscar Ahnfelt hade varit med i Talang hade han imponerat med sin egengjorda gitarr.

Från början tänkte Oscar bli präst. Hans pappa var präst och flera av hans bröder skulle också bli präster, så det blev liksom så att Oscar också började studera till präst. I hemmet var det många som spelade instrument och sjöng. Oscars speciella talang var gitarr. Han ordnade egna konserter och höll gitarrlektioner. Till sist kom Oscar fram till att det var musiken han ville satsa på, så han flyttade till Stockholm och började musikakademin istället.

Livet i Stockholm var en fest! Men Oscar kände ändå en tomhet och fick inte frid i sitt hjärta. 

En påskdag gick han till Engelska kyrkan (senare Betlehemskyrkan) för att lyssna på predikanten Carl Olof Rosenius, en av EFS grundare. På den gudstjänsten bestämde sig Oscar för att följa Jesus. Nu ville han använda sina talanger att sjunga och spela gitarr för att berätta om Jesus som är vår räddare och vän, och att vi är trygga hos Gud. 

På den här tiden fanns det en regel om att en präst måste vara med på möten där man läser, sjunger och talar om Gud. Men Oscar gjorde motstånd och ordnade missionsmöten ändå. Alla kristna som vill samlas skulle få göra det, tyckte Oscar och hans vänner! Fick han inte vara i kyrkorna hittade han andra platser utomhus eller i en sporthall. Oscar var väldigt påhittig och skapade en helt ny typ av gitarr med två halsar, en med sex strängar och en med fyra bassträngar så det skulle låta högre när han spelade på så stora platser.

Oscars vän Lina Sandell skrev många texter som Oscar skapade musik till. Många av de sångerna är psalmer vi gärna sjunger än idag, till exempel Blott en dag. Oscar testade att skriva musik som gick lite snabbare. Han tyckte nämligen att psalmerna gick alldeles för långsamt. Att testa predika ville han däremot inte. En gång gömde han sig i en garderob, för han var rädd att kompisen Calle skulle be honom att predika på ett möte. Men Oscar blev modigare och började resa runt som missionär med häst och vagn runt om i Sverige, Norge och Danmark. Många blev väckta i sin tro på Jesus genom att Oscar vågade prova nya sånger och nya platser.