Möte med modig minoritet

»Ge oss mod att inte blunda, våga leva annorlunda«. För Maja Dahlbäck började 2016 med tio dagar i Etiopien på Salts Outreach. Citatet, som är en strof ur artisten Ellen Vingrens låt Mod, blev resans soundtrack och än påminner låten henne om mötet med kristna syskon i Addis Abeba.

Alltså, vi fick möta så många modiga människor! Jag förstår det fortfarande inte, säger Maja, som nu är tillbaka i vardagen som lärarstudent vid Umeå universitet.

Årets Outreach ägde rum i Addis Abeba med särskild inriktning på bön och att möta kristna som förföljs för sin tro. Resan bjöd även på upplevelser som lokala marknader, att utforska hyenaberg och öva på att äta med händerna.

– Människorna var det häftigaste med resan. Det hade jag inte väntat mig, men nu är det verkligen det jag bär med mig mest, berättar Maja.

Med sig hem bär Maja också en stor tacksamhet över sådant hon tidigare tog för givet. Outreachen skulle hon inte beskriva som en vanlig missionsresa, om definitionen för en sådan är att predika, utan mer som en inre missionsresa där hon fått långt mer än vad hon har gett. Det som fick Maja att söka sig till Salts Outreach var främst en längtan utomlands, att få möta nya människor och se om det finns någon skillnad mellan att vara kristen i Sverige kontra Etiopien:

– På ett sätt är det skillnad. Många av dem vi mötte lever ut sin tro på ett konkret sätt i sin vardag som jag aldrig upplevt tidigare. Det handlar inte bara om söndagar.

När Maja gick bibelskola sa de ofta att kyrkan är där människorna är, så man får göra något gott av det man har. Dessa ord har på nytt blivit aktuella för henne genom de berättelser hon fått höra i Addis Abeba.

– För mig har det varit så långt borta att kristna förföljs för sin tro, det syns inte här i Sverige. Dessa människor har verkligen lämnat allt, just för att ingenting är viktigare än att få följa Jesus. Det visar på mod och de måste ha upplevt något speciellt för att våga ta det steget.

Modet att våga leva ut sin tro i alla lägen är en av de utmaningar som Outreachen fått innebära för Maja.

– Det måste vara svinläskigt, skulle jag säga, men de vågar till och med flytta till ett annat land för att de tror. Även om jag kanske aldrig kommer behöva gå lika långt så finns det flera situationer då jag önskar att även jag var sådär modig. Precis som texten i låten vi i teamet lyssnade på så hoppas jag att mina erfarenheter ska få vara ett steg i att bli snäppet modigare, »våga leva annorlunda«, avslutar Maja.