Folkhälsomyndigheten har nyligen kommit ut med rekommendationer för skärmtid för barn och unga. Enligt en rapport från samma myndighet kan en hög användning av digitala medier bland annat leda till sömnsvårigheter och depressiva symptom. Under våren hade jag ett samtal med en skolkurator och hennes erfarenhet är att allt färre familjer äter middag tillsammans. Barnen äter ofta själva, med skärmen som sällskap.
Kuratorn lyfte vikten av den gemensamma måltiden – när vi äter tillsammans bygger vi en gemenskap som formar ett skyddsnät för det vi möter i livet, menar hon. I den gemenskapen kan vi som vuxna hjälpa barnen att hantera livets motgångar, guida i relationer och trösta i det som är svårt. För oss som följer Jesus är den gemensamma måltiden ett perfekt tillfälle att påminna om att Jesus är klippan för våra liv och hoppet vi sträcker oss mot.
Efter Jesu uppståndelse fiskar några av hans lärjungar i Tiberiassjön. De har varit ute hela natten men inte fått någon fisk. Nu står Jesus på stranden och ber dem att kasta ut nätet och de får en stor fångst. Sedan äter de tillsammans, precis som de gjort i Getsemane innan Jesu död. Jesus ger oss ett gott exempel när han gör något så vardagligt, enkelt och samtidigt fundamentalt viktigt med sina lärjungar. Visst hade man velat vara med i samtalet vid den måltiden!
Det här numret av Budbäraren vill sätta ljus på psykisk ohälsa. Efraim vill hjälpa unga att prata om sitt mående för att förebygga psykisk ohälsa. Cajsa har skrivit en bok om självomsorg och ger råd om hur vi kan ta hand om oss själva. Flavia och Farhad berättar båda om hur Jesus har förvandlat deras liv. Farhad har fått lämna allt för att följa Jesus och berättar bland annat om miraklet när han släpptes ur fängelset. Flavia beskriver sitt möte med Jesus som en hjärttransplantation: »Jag upplevde en ström av kärlek och jag började älska mig själv.« God läsning!
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet