Klockarträsk – ett ställe man minns

Lägerbålsrop och glada röster ekar över ängarna i Klockarträsk några mil utanför Piteå. Scouter från olika kårer i Norrbotten samlas vart tredje år för ett fem dagar långt läger och i början av augusti var det dags för det trettonde lägret i ordningen.

Lägret är uppdelat i tre olika åldersgrupper, den största bestående av scouter i åldrarna 9–12, tonårsdelen för Roverscouter från sjuan och uppåt samt familjesocken som gjorde premiär i år. Där får yngre barn med deras föräldrar vara scouter i en egen by under lägrets två sista dygn. På dagarna genomförs olika aktiviteter och varje kväll hålls ett gemensamt lägerbål för de drygt 200 scouterna. Lägerbålet är fyllt med sång, sketcher och karaktärer så som Tony C och Metal Mange.

Första dagen bygger alla scoutkårer upp sina lägerplatser. Spisar, bord och diskbänkar bestående av slanor surras ihop endast med hjälp av sisalgarn. Slaskgropar ska grävas och många tält ska resas. Allt som behövs för att kunna bo ute några dagar byggs upp från grunden och trots mycket arbete är humöret på topp. På en äng lite avsides ligger Roverscouternas lägerplats där drygt 40 ungdomar med ledare bor. Här ryms många tält, fyra eldplatser där all mat tillagas över öppen eld och två rejäla bord med bänkar.

Likt de yngre scouterna är även Roverscouterna uppdelade i patruller för de olika dagsaktiviteterna. En av deras uppgifter är att vara statister på flyktingspåret som de yngre scouterna får uppleva. Under flyktingspåret får barnen gå en snitslad bana genom skogen och lära sig hur det är att fly, allt från att spara pengar till att fatta svåra beslut. Känslan av att inte veta vad som komma skall skapar spänning och nervositet. Roverscouterna agerar gränsvakter, arbetsgivare och andra roller som man kan stöta på under flykt. På sista stationen får barnen samtala och ställa frågor till personer med egna erfarenheter av att fly. 

En annan uppskattad aktivitet för alla åldrar är det klassiska trapperspåret. Tillsammans med sin patrull vandrar man en sträcka på ungefär sju kilometer. Längs vägen finns olika övningar att testa på, till exempel att klättra klättervägg, åka linbana över vattnet och skjuta salongsgevär. Mellan alla planerade aktiviteter finns fritid där scouterna bland annat kan välja att paddla kanot, hantverk eller tälja ett bidrag till gubbtävlingen. Förutom chansen att vinna pris för bästa gubbe är fisketävlingen populär där både abborre, gädda och mört vägs in.  

På kvällarna efter lägerbålet samlas alla scouter i sina respektive kårer för kvällsmat och en avlutande andakt som summerar dagens upplevelser. Tack vare alla ideella volontärer och ledare är lägret i Klockarträsk möjligt att genomföra, där både mycket planering och efterarbete krävs. Låten »Klockarträsksången« hörs långa vägar från den avslutande gudstjänsten, en hyllning till Mats och Veronica som lånar ut sin mark till alla glada scouter. När lägret är slut och det är dags att åka hem ligger platsen lika orörd som innan. Inga spår ska lämnas kvar, men att Mats hittar rester av en gammal slaskgrop är inte omöjligt! Vi lämnar lägret efter några soliga dagar med härlig gemenskap och ser fram emot nästa år då rikslägret Patrullriks äger rum på Vässarö i Stockholms skärgård.