Bildreportage: Scoutläger i Björnkälen

Under temat Hopp samlades scouter från hela Norrland till läger på EFS lägergård i Björnkälen, cirka fem mil utanför Umeå.

Under fyra dagar i månadsskiftet juni/juli fick patrullerna avnjuta scoutlivet till fullo: sätta upp tält, bygga spis, äta utomhus, bada, tävla, ha lägerbål och lära känna Jesus. I år delades lägret upp i en Upptäckarscoutby och en Familjeby för de yngre barnen.

– Det blev härliga dagar med fantastiskt väder, nya kompisar i alla åldrar och massa skoj, säger distriktskonsulenten Maria W Persson.

Under ett lägerbål kan det verkligen bli full fart och mycket spex; här utförs leken »Hämta någon som…«. Enligt tradition innehöll lägerbålet även flera lägervrål, sånger och en andakt.

Under fem årtionden har Lars Bergner varit engagerad i Björnkälens scoutläger. Han har även varit på samtliga Patrullriks sedan 70-talet. Detta år hade han tre barn på plats samt fem barnbarn. Lars har bland annat rollen som lägrets väckare, vilket han tar sig an med stor entusiasm.

11-åringarna Hilding och Sandra från Komnäs/Haffsta utanför Örnsköldsvik bjöd på ett bejublat spex under lördagens lägerbål.

– Det bästa med att vara scout? Allt har varit kul, inte minst att bada och paddla, säger dem.

Salt Scout

EFS Scout tillkom 1988 som en sektion inom Kfuk-Kfums Scoutförbund. Namnet ändrades till Salt Scout 2014, och sedan 2013 finns en anslutning till Scouterna.
Under 2021 hade Salt Scout 58 aktiva kårer och 1164 aktiva scouter.

– Du det är så många att jag inte kan räkna dem, säger 14-årige Björn från Komnäs/Haffsta, på frågan om hur många scoutläger han varit på.

Det är lite svårt att tro att klockan är strax före midnatt på denna bild, när lägrets tonåringar ger sig ut för ett äventyr med kanoter. Ledarna hade förberett en mångkamp samt grillning ute vid en ö mitt i den närliggande sjön.

Edwin Fjellner från Malå var med på många scoutläger för 20 år sedan och gjorde nu »comeback« för att introducera scoutlivet för sina barn.

– Jag minns tydligt hur roligt jag tyckte det var, så nu försöker jag föra det vidare lite och se om de också tycker om det.

Isak Samuelsson, präst och kaplan för lägret, leder en kvällsmässa i lägergårdens loge.

– Hela familjen tyckte lägret var jätteroligt. I familjebyn fick vi vuxna en kväll då vi fick prata med varandra om relationer och hur det är att vara förälder, det var ett mycket bra inslag. Gemenskapen betydde mycket under lägret och det fanns mycket tid till att bara vara med varandra.