»Helt fantastiskt att få mötas igen«

EFS och Salts årskonferens i Helsingborg blev en maxad helg fylld av höjdpunkter.

Efter två digitala årskonferenser i rad var det en påtaglig glädje i luften när det gick att ses som vanligt igen för årskonferens, denna gång i Helsingborg Arena. Temat under helgen (26–29 maj) var Leva mission och schemat var fullspäckat med internationell eftermiddag, bibelstudier, gudstjänster, årsmöten, seminarier och massor av gemenskap.

– Det var helt fantastiskt att få mötas igen. Så här i efterhand känner jag mig tacksam och berörd på djupet, och jag hoppas att många kunde ta med sig glädje och inspiration hem till sina sammanhang. Jag vill också rikta ett stort tack till alla som engagerat sig på så många olika sätt. Utan ert enorma engagemang hade det aldrig blivit så här lyckat, säger Lennart Albertsson, konferensgeneral och regional missionsledare för EFS Sydsverige. 

Något som satte en tydlig ton på helgen var den nya psalmskivan Saliga Visshet, utgiven på EFS återväckta skivbolag Cantio. Bakom skivan står Petter och Helena Alin, som med sitt team var konferensens mycket uppskattade lovsångsledare.  

– De lyckades verkligen med att förena alla generationer i samma sånger. Det var helt underbart att se gammal som ung lovsjunga vår Gud tillsammans, säger Lennart. 

Under lördagen genomfördes en så kallad outreach (utåtriktat arbete för att dela tro) i samarbete med Pannkakskyrkan. Denna eftermiddag var det många från tonårsspåret som hakade på för att steka pannkakor, bjuda in till lördagskvällens gudstjänst och dela ut biblar i Helsingborgs centrum. 

– Det var fint att se att ungdomarna var så frimodiga. Och det gav även mersmak, för en av ungdomarna hade sedan delat ut en Bibel när all trafik stod stilla på väg hem. Den togs glatt emot av några yngre tonåringar längre fram i bilkön, säger My Nygren från Salt, som var ledare på tonårsspåret.

Barnens konferens hade 91 deltagare och de gjorde storartad succé under söndagens sändningsmässa, när de inledde med tre sånger som verkligen berörde den välfyllda lokalen.  

– Då fällde jag tårar av glädje och tacksamhet, och det väckte också tankar kring hur vi kan involvera barnen ännu mer framöver, säger Lennart. 

Saltkoordinatorn Iza Jönsson, som planerade Barnens konferens, har en väldigt god eftersmak. 

– Vi hade det hur härligt som helst. Jag är så fascinerad av barnens nyfikenhet på Herren, och personligen fick jag också se mer av vem Jesus är genom barnens frågor och nyfikenhet. Jag vill också tacka alla dedikerade ledare som gjorde detta möjligt, säger hon och fortsätter: 

– Några dagar efter konferensen hade vi ett föräldramöte och då fick vi höra lite vittnesbörd, bland annat hade ett barn gått runt hemma och sagt: »Jag känner mig fortfarande så nära Jesus« – när jag hörde det blev jag så tacksam. 

 

Elsie Bergkvist, 84 år, från Uppsala
– Det känns jätteroligt att vara här. Jag har varit på åtminstone 60 årskonferenser. På min första EFS-konferens var jag bara två år gammal. Min far var EFS-predikant och sedan har jag också varit gift med en EFS-predikant. Det allra bästa med den här konferensen tycker jag var första kvällsgudstjänsten, den var helt underbar. Där hade jag kunnat sitta kvar hur länge som helst. Sedan gillar jag verkligen det här med att vi försöker mötas över alla generationer, det är min grej och helt underbart. Hemma i Lötenkyrkan sätter jag mig ofta och fikar med ungdomarna och jag har faktiskt lyckats värva många medlemmar till föreningen. 

Samuel Eriksson, 20 år, Piteå
– Jag tycker det är riktigt härligt att få träffa andra inom Salt och EFS. Jag är jätteinspirerad och får ny energi av att vi äntligen får mötas efter pandemin. Att få träffa äldre personer inom EFS har varit jätteintressant. Vi yngre har mycket att lära, samtidigt som de äldre kan lära av våra nya idéer och vår energi – vi behöver varandra.

Kerstin, 11 år, Uppsala
– Det känns roligt att få vara många här tillsammans i Helsingborg. Jag har varit med på barnens konferens, vi har varit indelade i olika grupper och vart ute och lekt. Vi har också läst lite bibelord och fått prata om dom. Vi har fått lära oss att människor ofta ser till utsidan men att Jesus ser till insidan. Jag tycker också att att musiken har varit jättebra.