Gripande möten i Etopien

Staffan Grenstedts kyrkohistoriska avhandling finns nu översatt till amhariska.

Trots tuffa coronarestriktioner och UD:s avrådan att resa till Etiopien åkte den tidigare EFS-missionären Staffan Grenstedt dit den 1 januari 2022. Detta för att finnas med på fyra bokreleaser av hans nyöversatta avhandling Ambaricho and Shonkolla som alltså numera finns att tillgå även på amhariska. 

– Det är en doktorsavhandling om området Kambata/Hadiya, där jag och min fru Ingela var missionärer mellan 1983 till 1987. Själva avhandlingen behandlar den lokala kyrkohistorien i regionen. Embryot till kyrkan jag jobbade i visade sig ha en rätt märklig historia, som en så kallad African Independent Church. Men då denna »adopterades« av Mekane Yesus kyrkan blev den slutligen en synod där 1969. Ett kyrkligt bevis på »etiopisk solidaritet« över etniska, sociala och religiösa gränser, säger Staffan. 

Bokreleaserna, som skedde på fyra olika platser runt om i landet, var festliga och kom att bli mycket lyckade. 

– Det var gripande att få möta alla dessa bröder och systrar. Studenter och lärare från olika teologiska seminarier, samt representanter från kyrkorna, berättade om vad boken betyder för dem. Fler kan nu ta del av sin lokala historia och sätta sig in i varför kyrkorna ser ut som de gör. 

Under resan hann Staffan även med att fira etiopisk jul den 7 januari med besök på »Unity park« i gamla Menelik-palatset, mittemot parlamentsbyggnaden. 

– Parken gjorde ett starkt intryck på mig med budskap om Etiopiens enhet och synen på olikheterna i landet som en rikedom. Kring detta har Dr Abiy Ahmed (Etiopiens premiärminister) fått fram något väsentligt, anser jag. 

Oroligheterna i landet var ett stort samtalsämne under resan och det var med blandade känslor han reste hem den 16 januari.

– Jag lämnade med tacksamhet över bokreleaserna och att resan gått så pass bra trots UD:s varningsklockor, men också bekymrad över de fortsatta spänningarna mellan Etiopiens olika folkgrupper.