Eva åt inte ett äpple

En grupp städerskor på Piteå sjukhus träffas varannan vecka i en bokcirkel runt Bibeln – helt utan religiösa förtecken. Här ryms både ateister, troende och allt där emellan vilket ger en spännande dynamik till samtalen i den lilla gruppen på sju personer.

Eva åt inte ett äpple… Det var så det började för ett år sedan. Jenny Hedman satt och googlade och en artikel om detta dök upp på skärmen. Jenny är ateist och hade ingen relation alls till Bibeln utöver det hon läst i grundskolan. Hon frågade sina kollegor i fikarummet om Eva och äpplet och vad de lärt sig. De började samtala om vad som egentligen står och beslutade sig för att starta en bokcirkel – runt Bibeln. En slags icke-religiös bibelstudiegrupp där alla läser i förväg och antecknar funderingar och frågor. De samtalar och diskuterar därefter om det som känns intressant och tankeväckande. En gång varannan vecka träffas de efter jobbet och läser både ur Gamla och Nya testamentet. Ibland bjuder de in sjukhusprästen eller Lars-Åke Andersson från EFS för att få bolla sina funderingar med någon som läst mer. Lars-Åke fick de kontakt med när de gjorde ett studiebesök på EFS då han skulle ha ett bibelstudium över Andra Mosebok, precis när de skulle börja läsa den. Han berättar hur roligt det är att träffa studiegruppen och att de har många frågor (som ingen annan törs ställa).

De har insett att mycket har censurerats bort i skolans undervisning, att Gud ofta känns hemsk och hämndgirig i Gamla testamentet och att det finns olika sätt att berätta samma historia på som ibland säger emot varandra.

Initiativtagaren Jenny upplever att det är spännande och jätteintressant även om hon inte själv tror på det som står. Målet är att fortsätta med gruppen nu till hösten och läsa klart hela Bibeln tillsammans. De säger: ”Ensamma hade vi nog inte orkat läsa hela, men tillsammans blir det spännande och givande diskussioner. Vi skrattade gott när vi hörde att ryktet om vår lilla grupp spridit sig ända till Uppsala.”

Jag skulle vilja vara en fluga på väggen i rummet de sitter i för att höra deras samtal. Fast allra helst hade jag velat vara med själv, tänka tillsammans kring den text som för mig är Guds ord tillsammans med dem som läser den utifrån andra perspektiv. Spännande, utmanande och antagligen också nyttigt.

Månadens utmaning får därför bli: Samtala om Bibeln med någon som inte delar din tro. Samtala med någon som gör det. Lyssna.