Se Be Ge för förvandlade liv

Den 25 september samlades föreningar och personer över hela landet för att se, be och ge till EFS mission. Årets tema Förvandlad av Jesus genom­syrade sändningen.

En av gästerna var Zeeshan Johannes Haidri som 2015 kom till Sverige som ensamkommande flykting från Afghanistan, endast 15 år gammal. Zeeshan beskrev flykten till Sverige som fruktansvärd och berättade hur han riskerade att möta döden varje sekund. Han visste aldrig om han skulle klara det och berättade att han behövde gå 15–20 timmar över berg, hade brist på mat och vatten och riskerade att drunkna på Medelhavet. 

– Jag har sett så mycket våld och hemska saker i mitt liv. Det gjorde att jag inte mådde så bra när jag kom till Sverige, sa Zeeshan.

Väl i Sverige blev han placerad hos sina »svenska föräldrar«, som han själv uttrycker det. Eftersom paret är engagerade i EFS-föreningen i Sunne och mamman dessutom är ordförande, började Zeeshan följa med på gudstjänster. Idag är 

Zeeshan själv kristen och medlem i EFS-föreningen. Han berättade att EFS och Svenska kyrkan gav honom mycket stöd när han inte mådde bra och hjälpte honom finna Jesus.

– Tron på Jesus har gjort att jag mår så bra idag. Jag har hittat hopp i mitt liv och jag ser ljuset framför mig. Jag vet att Jesus bär mig hela tiden i sin hand när jag mår dåligt. Han kommer aldrig att lämna mig ensam, sa Zeeshan med ett stort leende. 

Nästa gäst i studion var Kerstin Oderhem, missionsföreståndare för EFS, som var märkbart berörd av Zeeshans vittnesbörd. 

– Om du sitter i ett sammanhang och tänker: jag har inte sett så mycket där jag är. Gläd dig åt den här berättelsen om Sunne eller det du läser i Budbäraren och att det sker på andra platser. Och be och längta efter att det ska hända på den platsen där du själv är, sa Kerstin och fortsatte: 

– I EFS står vi tillsammans i det stora missionsuppdraget, både långt borta och här hemma. Tillsammans kan vi inspirera, utbilda och utrusta och för det behöver vi finanser. När vi har mer pengar, kan vi göra mer saker.

En av många föreningar som anordnade en visning av Se Be Ge var EFS i Kristianstad där 26 personer samlades i ett stort växthus i en av medlemmarnas trädgård. 

– Vår styrelse funderade över hur man skulle kunna satsa på alla äldre medlemmar, som under snart två år inte kunnat komma till kyrkan eller till samlingar på grund av restriktioner. Då kom vår ordförande Margaretha Arvidsson på idén att ordna fest och Se Be Ge på samma gång och mitt nybyggda växthus blev ett häftigt alternativ, säger Anders Norberg. 

Biljettpriset på 100 kr gick oavkortat till Se Be Ge-insamlingen och deltagarna uppmanades att gärna ge mer. Spontant uppstod också en försäljning av alla skördade pumpor som växthuset var pyntat med till förmån för insamlingen. Kvällen började med servering av pepparsås och efteråt när tallrikarna var undanplockade kopplades fem datorer och två bildskärmar upp så alla kunde se programmet. Efter sändningen dracks det kaffe med äppelkaka med vaniljsås.

– Alla var lyckliga när de sedan tog sig hem. Insamlingen till Se Be Ge blev bra, men det bästa var nog att så många äldre fylldes med livsluft efter restriktionsåret. Det är mycket möjligt att detta blir ett återkommande inslag, säger Anders.