Missionärer samlades till retreat

Vad innebär det att bryta ny mark som utsänd missionär? Det temat reflekterade våra missionärer kring under en retreat.

Sammanlagt var det ett 30-tal glada EFS-are som träffades i Bagamoyo för några dagars undervisning och god gemenskap. Efter morgonmässorna fortsatte de vuxna med bibelstudium ledda av prästen och retreatens kaplan Mia Ström.

Därefter fortsatte dagarna med andra samlingar. Missionärerna fick möjlighet att bearbeta temat »Bryt ny mark« och det samtalades friskt om frågor som: Hur är läget för EFS i Sverige? Vart är EFS internationella mission på väg? Vad innebär det att bryta ny mark som utsänd missionär? Samtalen bidrog till större delaktighet med varandra och med EFS, och väckte samtidigt en del tankar för framtida mission.

Parallellt med de vuxnas samlingar pågick också samlingar för barnen. Med hjälp av Skattenmaterialet samtalade barnen om när Jesus kallade de första lärjungarna att bli människofiskare och vad det innebär att vara en sådan. De talade också om hur det är att växa upp som missionärsbarn. Sofia Svensson, inspiratör för Bial, var med och ledde barnens samlingar.

– Det var så gott att se samtalen mellan barnen. Vi pratade om deras vardag som missionärsbarn, om att vara i två kulturer samtidigt och att gå i en skola på engelska med barn från olika länder, säger hon.

Stefan Rosth, missionärshandläggare på EFS internationella avdelning, var med och ordnade inför missionärsretreaten och höll i en del samlingar på plats. Han är nöjd med retreaten och berättar:

– Det är roligt att möta de fantastiska människor som EFS har sänt ut, och inspirerande att se hur människor följer sin inre övertygelse!

 


Våra misssionärer

  • Idag har EFS tio utsända missionärer i tjänst på heltid samt ett antal seniorvolontärer.
  • Sex av dessa är placerade i Etiopien, tre i Tanzania samt en som arbetar från Sverige med inriktning på Central- och Östeuropa.
  • Missionärerna har erfarenhet från allt mellan 3–39 år i tjänst.
  • De arbetar bland annat med teologisk undervisning, bibelöversättning, barns rättigheter och att nå nya folkgrupper.
  • De samlas till retreat en gång per år.