Ledande apologetikexpert på Sverigebesök

Mike Licona gästade Uppsala och Johannelunds teologiska högskola.

I början av november hade Uppsala och Johannelunds teologiska högskola besök av Mike Licona, en av världens ledande experter på de historiska bevisen för Jesu uppståndelse.

Licona undervisar till vardags på Houston Baptist University i USA och reser världen runt för att hålla föreläsningar och delta i debatter om ämnet. Men detta var aldrig den ursprungliga planen.

– Jag tog en kandidatexamen i musik med siktet inställt på att bli saxofonist, säger Licona, och berättar att det under studietiden väcktes en stark gudslängtan hos honom.

Denna längtan ledde till en masterexamen i nytestamentliga studier, men under den sista terminen började han tvivla på om han verkligen hade tillräckliga skäl för sin gudstro.

– Var jag kristen bara för att jag var född i USA? Hade jag varit muslim om jag varit född i Afghanistan? Den tanken bekymrade mig, berättar Licona.

Han började söka efter bevis för att den kristna tron var sann, vilket ledde honom in på apologetik.

– Jag försökte vara så objektiv som möjligt och tänkte att jag inte behövde vara rädd för sanningen, oavsett om det visade sig att Jesus uppstått eller inte. Jag debatterade med ledande meningsmotståndare eftersom de om några kunde avslöja svagheterna i mina egna argument. Men ju mer jag debatterade, desto mer övertygad blev jag om att den kristna tron var sann.

Licona menar att apologetiken är på frammarsch.

– Det kommer mycket ny forskning som stödjer evan­gelierna och synen på världen som Guds skapelse. Om vi kristna inte bemöter kritiken och skepticismen som finns mot kristen tro, så kommer folk bara att höra den ena sidans argument och tro på dem.

Stefan Gustavsson, som leder den nya satsningen Centrum för apologetik på Johannelund, är glad över att Mike Licona haft möjlighet att besöka Sverige.

– I vårt land finns ett stort behov av apologetisk undervisning. Samtidigt är resurserna för detta också bättre än någonsin, vilket många inte känner till. Apologetik är en riktig guldgruva för kristenheten!