Förberedelser inför Patrullriks

I sommar anländer runt 1 500 scouter till Mjösjöliden i Norrbotten för en veckas uteliv. Nytt för i år är en by för seniorer.

I sommar kommer skogarna och ängarna vid Mjösjöliden utanför Svensbyn i Norrbotten återigen ljuda av skratt, patrullrop och sång. Då anordnas Patrullriks, Salts stora rikstäckande scoutläger för andra gången på orten.

Uppslutningen från de boende runt Mjösjöliden har varit överväldigande positiv, och de ser med glädje fram emot att välkomna de cirka 1500 scouter som beräknas komma.

Under årets Patrullriks kommer det finnas fyra separata »byar«. Scoutbyn, med scoutkårer från hela landet, Ungdomsbyn, med scouter från ca 14 år och uppåt, en Familjeby och – en nyhet för i år – en Seniorby. I båda dessa sista finns utrymme att välja hur man vill bo: i tält, husvagn eller husbil, och ett delvis eget program, men med samma grundtankar kring scoutingen. Just Seniorbyn har varit efterlängtad i många år av dem som kanske känt sig för gamla för klassiskt scoutliv, men som fortfarande har ett brinnande hjärta för saken. 

Gemensamt för alla deltagare i de olika byarna är att allt sker ute under lägerveckan. Man bygger upp det som behövs för att leva livet utomhus. På kvällarna hålls gemensamma lägerbål med underhållning, sång och patrullrop, tävlingar och bön. På morgnarna ansvarar varje region för andakt och varje kår sköter under dagen matlagning, disk och trivsel på sitt eget område. 

En marknadsdag kommer också att hållas då egengjorda hantverk säljs till förmån för BIAL – barn i alla länder, och dit föräldrar och allmänhet är välkomna.

IngaBritt Johansson, lägerchef:

När jag skriver detta är det sportlov och minus 18 grader ute, och jag sitter och funderar på alla härliga scouter som har eller har haft sportlov. Jag vet inte om ni längtar till sommaren, men det gör jag. Jag tänker på sol, värme, barn, bad och skratt. Detta kommer vi att få uppleva när ni kommer till Norrbotten på Patrullriks. En hel vecka ska vi få ha läger och ha en massa kul tillsammans. 

Vi planerar och förbereder för att ni ska få en härlig lägervecka. Vi vill säga välkommen till Mjösjöliden 30/7–5/8 då vi får samlas och uppleva scoutläger under temat Rotad (Ef 3:14–21).

Det här bibelordet har följt oss genom hela planeringen av Patrullriks. Vi människor behöver få känna oss trygga, unika, behövda, älskade – och det vill Jesus att vi ska känna. Jesus vill finnas vid vår sida alla dagar, hela tiden och vara vår bästa vän. Under sommarens lägervecka så får vi vara tillsammans alla åldrar. Vi har så mycket att lära av varandra. 

Tänk att få vara tillsammans och uppleva en massa roliga, häftiga, unika upplevelser tillsammans. Vi ska få göra spännande dagsaktiviteter, bada, träffa nya och gamla kompisar, mysa vid en brasa, ja allt det man gör på läger. 

Jag längtar till sommaren. Visst kommer du? Välkommen!