Bildreportage: Patrullriks

I Mjösjöliden utanför Piteå ekar skratt och rop över bergen och sjön. Där det nyss var ängsmark sjuder det nu av liv och rörelse.

Det ryker från kokeldar, scouter i blå skjortor springer omkring och imponerande byggen av slanor och rep reser sig mot skyn när nästan 1000 scouter och ledare bygger sitt läger.

Här samlas de från hela landet under sex dagar för att lära sig om Gud, naturen och sig själva, och bygga gemenskap över generationsgränserna. Patrullriks har kommit till byn!

Äntligen får vi samlas till Patrullriks igen! Efter att coronapandemin ställde in förra lägret på Vässarö har längtan varit stor. Nu får man träffa nya och gamla vänner från hela landet, uppleva äventyr och lägerbål och samlas kring gudstjänster och bön tillsammans. 

En tydlig vägvisare är bra när hela lägerområdet är 1,3 kilometer långt och det finns ett flertal olika aktiviteter som pågår.

På en spännande vandring längst slingrande stigar och upp på branta berg kan det hända att man stöter på underliga personer, som en fiskare som fått näten stulna. Kan mysteriet lösas?

»Vi vill stärka barnen i deras vardag och hjälpa dem ta ansvar för hela Guds skapelse.«

Ett fantastiskt arbete görs av alla ledare. De är förebilder, tryggheten när man är långt hemifrån, byggmästare, kockar, coacher, peppare och så mycket mer!

Det vore heller inte möjligt att genomföra ett läger som Patrullriks utan alla ideella som hjälper till med allt från stort till smått. 

Med bara slanor och snöre kan de mest fantastiska skapelser växa fram. Scouter från Vårgårda/Alingsås har byggt ett fjorton meters torn i tonårsbyn. 

På Patrullriks finns en plats för alla, från den yngsta till den äldsta. Med både en familjeby och en seniorby skapas goda möjligheter att mötas över generationsgränserna.

Temat för årets läger är Rotad, och en aspekt på det är att få uppleva våra egna rötter. På lägret får man prova hur det var att leva för hundra år sedan och baka i bagarstuga, karda ull och tvätta i forsen. 

De lite äldre, erfarna scouterna är stora förebilder för de yngre. Det är fint att se hur de med glädje ställer upp och hjälper till med olika uppgifter, exempelvis i den populära handelsboden. 

Scouter från tonårsbyn på väg ut på äventyr – med alternativa färdsätt! 

Tonårsbyn har delvis eget program, men inleder och avslutar lägret tillsammans med de andra byarna, och får under lägret besök av »plusmenyn« – de äldsta scouterna från scoutbyn som får prova på livet i tonårsbyn.