En blåsares reflektioner

Trumpetaren Martin Nilssons tankar efter Blåsarfestens konsert under årskonferensen.

Den som aldrig spelat ett musikinstrument och fått sitta med i en orkester kan nog inte förstå hur roligt det är. Tänk att det finns musikverksamheter där de från yngre tonåren till äldre pensionärer är med på samma villkor – och trivs. Att sedan få sitta med i en blåsarfestorkester med Petter Sundqvist som dirigent är en förmån. Med humor, energi och stor kunnighet ledde Petter även årets orkester. Drygt hundra musikanter deltog och övade i Udominate arena. Det var en bra balans med både stor träblås- och bleckblåssektion och till detta flera slagverkare.

När Petter på övningen ska få fram den rätta känslan och få musikerna att komma in på rätt ställe kan det behövas tydliga instruktioner. Vad sägs om följande citat från Petter?

”Hornen är inte beredda och ni låter som en bilolycka.”

Även saxofonerna fick en uppmaning när vi övade psalm 10, som ska ha en tung gospelkänsla. ”Det är lite för kyrkligt i saxen – ni måste tagga mer rör.”

Och när vi spelar introt till Falcon Fanfar blir den positiva kommentaren. ”Tajt som en badmössa, det är grymt vad bra ni spelar.”

Blåsarfesten hade lite av ett jubileum och det blev succé tyckte vi blåsare i alla fall när vi fick framföra vår konsert på lördagskvällen.