EFS svarar på coronakrisen i Indien

Sjukhuset i Padhar hårt drabbat av den andra vågen.

EFS samarbetspartner Padhar sjukhus i Indien går på knäna och tvingas avvisa sjuka på grund av ett överfullt sjukhus. Nu vädjar personalen om hjälp. 

– Jag har sett alla tragedier i mitt yrke som läkare, men detta har skakat mig rejält. Den humanitära katastrofen som pågår går inte att jämföras med någonting annat. Vi behöver all hjälp vi kan få från våra samarbetsorganisationer, säger Rajiv Choudhrie, läkare på Padhar sjukhus.

 Var fjärde person med covid-19 dör i Indien enligt världshälsoorganisationen, och 20,7 miljoner människor har testats positivt för covid-19 (5 maj). Padhar sjukhus är med och kämpar för människors överlevnad i den stundande krisen.

– Vi har ett dödstal på cirka fyra personer per dag på sjukhuset. I början när trycket var som värst fick vi upp emot 400 samtal från patienter. Idag är siffran nere på 15 samtal per dag. Jag har precis haft en gråtande sjuksköterska inne på mitt kontor. Personalen är överbelastad, men mitt jobb är att se till att att patienterna inte blir negligerade. Vi är ett missionssjukhus och kan inte brista i vår kvalité.

Utvecklingen i Indien har varit katastrofal. I juli 2020 var det knappt 200 registrerade fall, i oktober steg siffran upp till 2000, och idag har siffran passerat 20 miljoner och det finns också ett stort mörkertal.

Med anledning av katastrofen som nu har drabbat landet utökar EFS nödhjälpinsamlingen så att den nu inkluderar Indien och Padhar sjukhus, förutom situationen i Tigray.