Boktips: Napalmflickan

Napalmflickan – en berättelse om krig, förlåtelse och hopp
Kim Phuc (Libris, 2019)

Den 8 juni år 1972 blev Kim Phuc, då nio år gammal, en symbol för Vietnamkriget när hennes by Trang Bang i Sydvietnam bombades med napalm. Den dagen blev Kim fotograferad när hon försökte fly bombattacken efter att ha slängt av sig sina brinnande kläder, ett fotografi taget av Nick Ut som senare kom att bli en av världens mest kända bilder.

Kim fick extremt svåra brännskador och låg länge inlagd på ett av sjukhusen i Saigon. Hon överlevde till slut – mot alla odds.

Nu är hon aktuell med boken Napalmflickan, som är en stark berättelse om kamp och försoning. I boken berättar hon om sina ärr, både de som finns utanpå kroppen och de som finns inuti, efter den fasansfulla attacken som raserade allt som tidigare utgjort hennes trygga tillvaro.

Även om boken är väldigt stark och berättar om hemska händelser så finns ändå ett tydligt budskap om hopp som genomsyrar boken. Redan i inledningen betonar Kim hur Gud har hjälpt henne i kampen att ta sig igenom livet. Hon skriver bland annat: »Mest av allt vill jag berätta om hans frid, Guds frid som övergår allt förstånd. Den frid som bevarar våra hjärtan och sinnen i Kristus Jesus. Visst längtade jag efter att min kropp skulle bli hel igen, men ännu mer längtade jag efter frid.«