Vill lysa upp en hel värld

Energifulla konserter och ett budskap som sticker ut. Lin D vill förmedla hopp till sin generation genom musiken.

Musiken har alltid varit en del av syskonen Lindéhs liv, och en väldigt stor del i offentlighetens ljus. Skulle man be svenska kristna ungdomar uppväxta på 2000-talet lista kristna barnstjärnor skulle nog både Emmy & Ella, som utgörs av två av syskonen, och Alice & Dennis, duon som den äldsta i syskonskaran hade tillsammans med Alice Ankarberg, få höga placeringar. Därför var det ingen större överraskning att de fortsatte satsa på musiken när de blev äldre – men den här gången som en trio.

– Vi hade alla hållit på med musik länge – men inte tillsammans alla tre. Det kändes då naturligt att byta namn, säger Dennis.

Namnet blev Lin D, inte mer komplicerat än ett artistnamn av efternamnet Lindéh. Syskonen tog första stegen på sin gemensamma musikaliska resa i slutet av 2017. Från början var de klara över att de ville fortsätta på de inslagna spåren från sina tidigare musiksatsningar – att förmedla ett tydligt kristet budskap och göra en mer modern musik än tidigare.

– Vi ville göra musik som vi vet att människor, kanske mest i vår egen ålder, lyssnar på – men med ett annat budskap än vad som går på radio eller tar sig upp Spotifys topp 50-lista. Musiken ska inte låta annorlunda från »vanlig« pop och vara så bra som möjligt, men förmedla något annat, säger Dennis.

Under sommaren och hösten har de släppt flera nya låtar, som ännu bättre än tidigare förmedlar Lin D:s budskap och sound.

– Vi vet mycket mer vilka vi är och vad för typ av musik vi vill göra nu än för fem år sedan. Och vi känner verkligen att det finns ett behov. Vi ser inte att det finns så många som gör den här typen av musik med ett positivt budskap. Det finns så mycket annat som drar i en, så vi känner att det verkligen behövs ett ljus in i den generationen, säger Ella.

Att nå ut till människor i sin egen generation är också något som elev- och studentorganisationen Ny Generation drivs av. När Budbäraren träffar bandet har de kvällen innan medverkat på ett evenemang i Annexet i Stockholm för att inspirera skolungdomar till att starta kristna skolgrupper. 

Därför föll det sig naturligt för Dennis att under deras kvällskonsert dela en lite mer personlig betraktelse av hur det kan vara att vara kristen i skolan idag.

– Det kan vara väldigt tufft, och därför vill vi göra musik som kan ge hopp till människor. Vissa texter kan handla om att Jesus älskar dig, andra kan kopplas till någon vardaglig händelse i våra liv där Gud varit med. Vi vill ha en sådan mix för att kunna nå människor där de är, och nå så brett som möjligt, säger Dennis.

En bra start för det är konserter som den de hållit kvällen innan, där drygt 500 kristna ungdomar från hela Sverige samlades i publiken. Och där märktes det verkligen att upplevelsen på plats är något som Lin D vill satsa på och brinner för. Konserten präglades väldigt tydligt av att trion visade prov på lekfullhet och energi. Både genom att det musikaliska uttrycket i låtarna varierade mellan olika genrer, och genom mycket dans från scenen. Som pricken över i:et avslutades konserten med vattengevär som sputade ut i folkhavet.

– Vi satsar mycket på showen och den är en väldigt viktig del av vad vi gör. Med Lin D har vi väldigt stora drömmar, både att nå ut över världen och här hemma i Sverige. Där brinner vi för att göra stora, feta shower, säger Dennis.

Men det är något annat än stora arenaspelningar som är den största hjärtefrågan för syskonen Lindéh. Själva pulsen som får deras artisthjärta att slå är att förmedla hopp till en värld som behöver det, och i slutändan att göra det genom att ge dem budskapet om Jesus Kristus.

– Om vi bara gillade att sjunga så hade vi inte behövt göra det på det här sättet. Hela grejen är att vi vill sprida Guds kärlek, säger Ella.

Något som kommit med den uppgiften är så klart en plattform, där de ser sig själva som förebilder för andra unga kristna. Mycket genom sociala medier, där Emmy är den mest aktiva i syskontrion. Men alla försöker göra så mycket de kan för att sprida det kristna hoppet till sina jämnåriga.

– Det är ganska ofta som folk refererar till något jag har skrivit. Även om jag kanske tänkt att det inte var så många som gillade eller kommenterade just det inlägget. Då får man verkligen ett kvitto på att det man skriver faktiskt berör, säger Emmy. 

– Folk kan ofta säga: »Jag har inte bett om en plattform, kolla inte på mig«, men jag tänker snarare att om man nu fått en plattform, får man faktiskt göra det bästa man kan av det, säger Dennis.

För de tycker som sagt inte det är enkelt att vara ung och kristen i Sverige idag. Särskilt Ella, som fortfarande går på gymnasiet, vill lyfta fram hur viktigt det är att ge unga kristna en hjälp i vardagen.

– Det pratas ofta på ett sätt som inte känns så positivt, till exempel på religionslektionerna i skolan. Det är väldigt tråkigt att det är så, och jag tror att många kan känna att deras tro prövas i skolan från massa olika håll. Därför är det också jätteviktigt att ha andra kristna gemenskaper och stöd utanför skolan, så att man ser att man inte är ensam, säger Ella.

Trots att syskonens resa på många sätt bara börjat, har den redan tagit dem till väldigt många platser utanför Sveriges gränser. De turnerar mycket i Europa, och så sent som i somras medverkade de på kontinentens största kristna festival i Storbritannien, Big church day out. Om barnstjärnorna lyste på den kristna svenska artisthimlen, så kommer de unga vuxna Lindéh inte sluta förrän de får lysa upp en hel värld.