Vad tar du med dig till hängmattan?

Vi bad tre medarbetare på EFS och Salt om deras tre bästa sommartips.

Johan Ericson, chefredaktör för Budbäraren 

– Jag läser alltid flera böcker på samma gång. Just nu Arnhem – Slaget om Holland del 1, en ren historiebok som ger mig nördig avkoppling. Vid sidan av den ligger Gud om pengar av Lennart Albertsson, som jag vill läsa en gång till.

Det låter kanske andligt, men det blir också mer läsning av Bibeln när jag är ledig. Den berör de stora livsfrågorna och kring flera av de tankar jag brottas med är Bibeln mitt självklara bollplank. 

Jag har även en lång lista med filmer som jag missat att se på bio under våren. Överst står Vincent van Gogh – vid evighetens port. En film som jag verkligen rekommenderar är The Green book. Den berör verkligen frågan om fördomar, identitet och den lilla människans förmåga att ta till sig någonting större. 

När det gäller musik så kommer Bruce Springsteen, Bob Dylan och den obetalbare pastorn Al Green följa med mig på semestern.

 

Amanda Vadian, vik. generalsekreterare Salt 

– I sommar kommer jag sitta i solen och grotta ner mig i The infographic Bible, alltså bibeln i infografik – fantastiskt nörderiverktyg! Tänk er själva – Bibelns böcker sammanfattade i diagram, statistik och vackra illustrationer. 

I bakgrunden har jag nästan alltid på musik och jag upptäckte nyss med stor glädje Mumford & Sons senaste album Delta. Plattan bjuder på djupa texter och ljuvliga arrangemang. Lyssnar man dessutom mellan raderna kan man ana den gudslängtan som bandet så ofta skriver om. 

En annan favorit är P1, och mer specifikt det mest spännande programmet Ring P1 som kan få vilken grå dag som helst att vändas i skratt. 

 

Jonatan Knutes, Art director för Budbäraren 

– Jag har hittat två verkligt fängslande tv-dokumentärer (Netflix) som båda handlar om människor med en närmast manisk beslutsamhet att tänja på gränser av vad som är möjligt. Den första – The Dawn Wall – handlar om friklättraren Tommy Caldwell som hängande i fingertopparna på de svåraste klippväggarna övervinner både en social utsatthet och fysisk begränsning. 

I den andra – Karl Meltzer: Made to be broken – får vi följa med på en 350 mil lång ultralöpning i Appalacherna, med målet att klara sträckan på rekordtid. Hisnande, inspirerande och fascinerande.

En av två nysläppta skivor som gått varma hemma senaste tiden är ViVii av gruppen med samma namn. Solvarm, drömsk pop som får hängmattan att lyfta upp bland molnen. Father of the Bride av Vampire Weekend är lite mer dansant och ett bra soundtrack till joggingrundan.