När Jesus fick låna gården – möt familjen bakom årets fest

Familjen Jakobsson har öppnat upp sina ägor för över tusen scoutentusiaster. Detta är andra gången de står värdar för Salt och EFS stora scoutläger Patrullriks. – Om Jesus vill låna din gård så gör du klokt i att säga ja, citerar platschefen Lennart Jakobsson, från en predikan han lagt på minnet.

Den 18:e upplagan, sedan 1963, av scoutlägret Patrullriks breder ut sig över familjen Jakobssons ägor i Mossebo, utanför Kalmar med cirka 1000 deltagare och 500 funktionärer samt patrulledare. Lägrets epicenter är familjen Jakobssons släktgård. I trädgården sitter fyra generationer av släkten Jakobsson samlade. Alla är uppvuxna med EFS.

– Det har gått i arv. Min farfars far kom hit med väckelsen från norra Småland 1901, säger Lennart, Patrullriks platschef.

Inför lägret skapades en digital kopia av området på Internet genom bygg- och äventyrsspelet Mindcraft. Utvecklingen har gått framåt sedan 93-årige Halvar Jakobsson deltog i sitt första juniorläger 1936.

– På den tiden sysslade vi med traditionella scoutaktiviteter som att knopa och skära i pinnar. Nu finns det avancerad IT, höghöjdsbana och mycket annat, säger Halvar.

Höghöjdsbanan är en cirka tio meter hög anordning, byggd av stolpar, trä och rep, där de som har fyllt 15 år bland annat kan slänga sig utför i selar och gå på linor. Familjen Jakobsson har varit engagerad i scouting sedan Lennart och hustrun Karin flyttade in i gården 1987. Det är andra gången som de arrangerar Patrullriks. Första gången var 1999.

– Efteråt fick jag tackbrev från ungdomar som berättade att de hade fått möta Jesus här, säger Lennart.

Det är en av drivfjädrarna till att familjen åter arrangerar Patrullriks. Lennart citerar en mening från en predikan som han har lagt på minnet: »Om Jesus vill låna din gård så gör du klokt i att säga ja«.

Det ligger två och ett halvt års förberedelser bakom. Det har huggits ved och slanor i mängder. Förutom familjen, lägerkommittén, Salt och EFS engagerar sig hela Mossebo scoutkår, grannar, vänner, frivilliga och många nyanlända. De 25 hektar mark som lägret breder ut sig över används i vanliga fall som betes- eller åkermarker. Allt har fått arrangeras om inför och under lägret. Efteråt tar det en vecka att röja upp.

– Det som driver oss är en kombination av att det är roligt och att det samtidigt finns ett kristet djup i det. Att leva ut och förvalta den kristna tron. Att ha fått förvalta och använda vår gård i Guds rike är enorm välsignelse. Jag vet inget annat sätt att uttrycka det på, men folk brukar säga att vi är »crazy for Christ«, säger Lennart.

Ingen av de inblandade får ett öre i betalning.

– Vår lön är att vi får välsignelser i mängder, upplevelser, arbetsgemenskap och möten med släkt och vänner, säger Lennart.

– Och många nya möten. Den stora glädjen är att den kristna tron fortsätter här, säger Linnea Jakobsson.

Tron genomsyrar allt.

– Det vi gör här får inte skymma evangeliet, utan lyfta fram det. Scouting är ett bra verktyg för Guds rike. Det är ett lätt och bra sätt att jobba på, säger Lennart.

Morgonböner och gudstjänster kombineras med traditionella scoutaktiviteter.

– Bibeln och evangeliet bakas in i aktiviteterna. Deltagare utklädda till munkar berättar till exempel om tro och tanke, de lyfter fram evangeliet, säger Lennart.

Årets tema är »hopp«.

– Hoppet, som finns i den kristna tron, återspeglar sig på många plan här, till exempel i att man duger och kan vara den man är. Om man inte platsar i fotbollslaget, i sångkören eller i Idol så finner man en plats här, säger Lennart.

Han tror inte att alla deltagare anser sig ha en kristen tro, men att de mycket väl kan ha det med sig när de kommer hem.

– På läger stärks man och gör många andliga och livsavgörande beslut, säger Karin.

Lägret har tre sektioner. Ett stenkast från det stora lägret, för deltagare i åldrarna 10 – 14 år, finns en familjeby. För 10-årige Albin Svanberg, från Ersmark, är detta hans första lägret.

– Jag har lärt mig många nya saker, som att surra lite bättre. Vi får också lära oss mer om Jesus eftersom många pratar om honom, säger Albin.

EFS missionsföreståndare, Stefan Holmström, dyker upp. Han lyfter fram vikten av att deltagarna får fördjupa sig i tron samtidigt som de sysslar med scouting.

– Det ger balans. Den andliga sidan finns med hela tiden, säger han.

Den tredje lägersektionen är Jump-
lägret med deltagare från 15 år och uppåt. En ljudmatta av popmusik ligger över ungdomar som spelar beachvolleyboll, badar i gummibassänger, sjunger eller sitter i gräset och snackar.

– I år finns här 280 ungdomar. Jump har blivit stort och fått en viktig betydelse. Dit kommer även de som inte har så stark personlig tro. Där får de chansen att få en Jesus-dos, säger Stefan.

I hantverksbyn gör 12-åringarna Amelie Ossiansson och Telma Tollerup, från Nyköping, insektshotell som sedan säljs på lägermarknaden.

– Det bästa är samarbetet, gemenskapen och att alla lagar mat tillsammans, säger Telma.

– Men jag tycker att det är orättvist att vi inte får vara uppe lika länge på kvällarna som 15-åringarna och att vi inte får hoppa i höghöjdsbanan, säger Amelie.

När det är dags för nästa Partullriks, om tre år i Vässarö, har Amelie och Telma fyllt 15 år. Då kan de vara uppe så länge de vill och hoppa i höghöjdsbanan tills de storknar.

– Och det ska vi göra, avslutar Telma.