Tweenstätt på Soul Children-festival

Runt 250 svenska tweens och 60 ledare samlades i Stockholm när det var dags för Soul Childrens årliga festival.

Det är förväntan i luften denna lördagsmorgon och sensommarvärmen har lagt sig över Stockholm. 250 svenska tweens med sina 60 ledare och föräldrar köar till registreringen i Betlehemskyrkans entré. Detta är dubbelt så många som vid förra årets premiärfestival i Sverige. Även i år har Oslo Soul Children och Soul Teens kommit hit med ledare och föräldrar under ledning av Soul Childrens grundare, Ragnhild Hiis Aanestad. Lördagen fylls av sångövningar under ledning av Ragnhild, Linda Lindéh och gästande Dee Jones från USA.

– Vilken låt tycker du bäst om? frågar körledaren en 11-åring i sin kör.

– Alla! blir svaret.

Dans och rörelseövningar blandas med sånger och tankar om texternas innehåll. Det är hög stämning och glädjen är påtaglig. Liksom värmen. Körsångarna uppmanas att dricka vatten i pauserna.

Efter lunch träffas ledarna för en samling. Nytt för i år är att ledardeltagarna består av både ledare som redan är med i Soul Children-familjen och ledare som kommit för att få reda på mer om konceptet. De flesta av ledarna är från Svenska kyrkan, men stora delar av ekumeniken finns där. Vi möts därför först i helgrupp en timme. Därefter får Soul Children-körledare coachning av norska Soul Children-konsulenten medan Maria Smeds träffar de andra.

Därefter är det dags att förflytta sig från Betlehemskyrkan i city till konserten på Medborgarplatsen på Södermalm. Där pågår Gospelfestivalens maratonkonsert och Soul Children-festivalens närmare 300 tweens håller en bejublad konsert för ett fullsatt torg i sensommarvärmen. Kvällen bjuder också på Saturday night live i Betlehemskyrkan, en konsert med Oslo Soul Teens och Oslo family choir.

Soul Children-rörelsen arbetar mycket med att involvera föräldrar och familjer, och den här dagen får vi svenskar möjlighet att verkligen se Oslo-föräldrarnas engagemang och uppriktiga glädje över att få vara med och se Soul Children etableras i Sverige. Någon av föräldrarna är med trots att hans dotter har slutat i kören på grund av studier. Ett annat inslag i konserten är tweenskören Onepiece från Immanuelskyrkan i Örebro som nyligen gett ut skivan ”Nu sprider vi ljuset” och deltar i festivalen. Vi får höra två innehållsrika sånger med dem.

Maria Nordenback Kress, musiker i Betlehemskyrkan och en känd gospelprofil i Sverige, delar berörande och personligt om hur sångerna kommit till. Att ingenting är omöjligt för Gud. Rikskända syskonduon Emmy och Ella, som själva är tweens och länge varit en del av Soul Children-familjen i Norge, är med oss under hela festivalen i år.

Söndagen startar med Soul Church och avslutas med konsert av Oslo Soul Children på Kägelbanan/Södra Teatern.

Efter två lyckade festivaler med sångare från hela Sverige ser vi med glädje hur Soul Children-familjen attraherar allt fler i landetw. Samtidigt står Salt inför stora utmaningar resursmässigt för att fortsätta bära Soul Children vidare. Men det råder ingen tvekan om att Gud använder sången och musiken genom Soul Children för att nå en ny generation med sin kärlek.