»Rekreation och fina möten«

Friluftsliv, bad och kristen gemenskap. Runt om i Sverige finns det gårdar, caféer och folkhögskolor med EFS-
anknytning. De erbjuder något för alla smaker!

Stegeborgsgården

Den lummiga Stegeborgsgården ligger vackert beläget mellan bergen på Vikbolandets södra strand med utsikt över Stegeborgs slottsruin i Sankt Anna skärgård i Östergötland. Till gården kommer människor i alla åldrar för att fika, övernatta på campingen eller i stugor, och ta del av det omfattande programmet av konserter och gudstjänster som sker under sommaren. 

– Denna sommar har vi anställt Cilla Eriksson som evangelist här på gården. Hon kommer att ha hand både om sommarprogrammet och de människor som besöker gården. Eftersom vi är en mindre gård med endast 90 bäddar är det enskilda mötet med människor mycket viktigt för oss. Vi vill vara en mötesplats mellan människor och Jesus Kristus, och människor emellan. Det genomsyrar allt vi gör, berättar Christel Lust, som tillsammans med sin man Hervé är före-ståndare på Stegeborgsgården. 

Gården är också en populär plats för att anordna konfirmationsläger på, och många kyrkor återkommer år efter år till platsen. Med egen kyrka, badstrand, fotbolls– och volleybollplan och mycket mer är det inte svårt att förstå varför. Restaurangen är känd för god och riklig mat, och caféet är en perfekt plats att stanna och ta en kopp kaffe på om man har vägarna förbi. 

– Gårdens slogan är för rekreation och möten, den säger mycket om hur vi jobbar, säger Christel.

Kontakt: 0125-510 62, info@stege­borgsgarden.se

 

Höllviksstrand

Vad händer hos er i sommar?
– Massa saker! Bland annat har vi caféet där Augusta Glassmejeri håller öppet under sommaren. Två gånger i veckan har vi lunchmeditation, och vi firar såklart midsommar. Titta gärna på vårt schema på Instagram @hollviksstrand, säger Sofia Pastirmatzi, vikarierande gårds­föreståndare för EFS-gården Höllvikstrand.

Vad är drivkraften för gården?
– Vår bön är att Höllviksstrand ska få vara ett andningshål där man kan komma för att varva ner, ta en kopp kaffe och titta på havet och låta axlarna sjunka något. 

Vad säger besökare?
– Att det är en oas där man får pausa från vardagen och att de känner av Guds närvaro. Den helt magiska solnedgången man kan njuta av här är också något många uppskattar.

Kontakt: 040-45 12 02info@hollviksstrand.se

 

Mobacken

I sommar händer det massor på café Mobacken, som i år drivs av Bureå församling. Jonas Hedblad, präst i Skellefteå landsförsamling, berättar om sommarens fullspäckade program. 

– I början av sommaren har vi en festival tillsammans med Sensus som heter Work Together, där bland annat Samuel Ljungblahd, Sonja Aldén och Sebastian Stakset kommer att medverka. I slutet av sommaren kommer Magnus Persson hit för en temahelg om tro och liv. Varje onsdagkväll under hela sommaren kommer motorhistorikerna hit med sina bilar som man kan titta på. 

Jonas berättar att många kommer till Café Mobacken för den vackra omgivningen. Caféet ligger i skogen, men på en höjd som gör att man kan se ut över en älv och det vackra landskapet. Mobacken erbjuder också minigolf, discgolf, samt en volleybollplan.

– Allt det kyrkan gör har ett missionellt syfte. Vi hoppas att caféet kan bli en rastplats mitt i vardagen.

Kontakt: 0910-78 79 55, mobackenkyrkan.se

 

Café Svalkan
Café Svalkan ligger i Ulriksdals slottsområde, ett av Stockholms vackraste stadsnära natur- och parkområden. Caféet har öppet 20/6–18/8 och drivs i år i samarbete med S:ta Clara kyrka, som också kommer att hålla gudstjänster där på söndagar. Vandrarhemmet kommer i år endast vara öppet i början av juni och slutet av augusti.
Kontakt: 073-856 94 46, utsikten.betlehemskyrkan@efs.nu

Ekhagen
Denna pärla ute vid Öresjö har ett café som är öppet tisdag–söndag under sommaren, där det serveras glass och fika. På söndagar kl. 16.00 mellan juni och augusti firas gudstjänst.
Kontakt: 033-13 25 33, expedition@lutha.se

Frösövallen
Frösövallen ligger på promenadavstånd från både Frösö kyrka och Petersson-Bergers »Sommarhagen«. Under sommaren kommer det finnas en mängd olika aktiviteter såsom konserter, konst- och hantverkscafé och gudstjänster.
Kontakt: info@frosovallen.se 

Gyngegården
Gyngegården vill att gården ska vara till för alla. Husdjur är välkomna i två av rummen. Övriga rum samt gemensamhetsutrymmen är fria från husdjur. Endast egen kosthållning. Varje dag vecka 18–35 erbjuds gemenskap i en enkel aftonbön.
Kontakt: 0485-405 08, kontakt@gyngegarden.se 

Heljarödsgården
Fridfullt nära havet, samtidigt som du finns nära alla Kullahalvöns aktivitetsmöjligheter. Erbjuder vandrarhemsrum, ett fåtal husvagnsplatser, samt ett dubbelrum med pentry, toa och dusch. Det finns en kommunitet på platsen som har sporadiska samlingar såsom korvgrillning eller andakter.
Kontakt: 042-680 24, info@heljarodsgarden.se 

Klippengården
En pärla nära Hemavan! EFS fjällgård i Klippen ligger inte långt ifrån vandringsleder eller bär- och svampmarker. Här kan man bo både i privata rum och i tält/husvagn.
Kontakt: klippen@efsvasterbotten.se

Lillstrand
Lillstrand ligger vackert belägen i en sydsluttning mot sjön Lillkorsträsket. Gården är en lämplig plats för kurser och läger sommartid. Viss möjlighet att hyra två fyra-bäddslägenheter med kylskåp, minikök och husgeråd. Tillgång finns till dusch och wc. Båda lägenheterna är lättillgängliga utan trappor.
Kontakt: 070-622 07 17, efs.lillstrand@kyrktorget.net

Luthagård
Förutom en fantastisk utsikt, Guds närvaro och en avslappnad miljö med grillmöjligheter och vindskydd så finns fler aktiviteter i närmiljön. I Ed finns en älgpark. Närheten till Dalslands kanal med möjligheter till paddling eller båtresor är något som lockar turister.
Kontakt: 072-401 58 17, monica.johannesson@efs.nu

Sundet
Varje söndag firas gudstjänst i kapellet kl. 10, med servering efteråt. Under veckorna erbjuds bland annat sånggudstjänster, andakter nere vid strömmen, internationell mötesplats och ungdomsaktiviteter. Det finns långliggarplatser för husvagnar och odlings­lotter att hyra.
Kontakt: lokalbokningsundet@gmail.com

Olsnäsgården
Här kan du hyra stuga, rum eller campa i fäbodmiljö. Beachvolleyplan, studs­matta, pingisbord, bastu och en smedja med grillplats finns också och det är bara 150 meter till badplatsen i Siljan. Uthyrning av roddbåt och kanot finns det möjlighet till.
Kontakt: 0247-226 13, info@olsnas­garden.com

Solbacken
Solbacken är ett fantastiskt ställe att besöka eller bo på om du befinner dig i närheten av Örnsköldsvik. Med naturen runt hörnet, pool, terrass, café, andakter och musikkvällar är det en riktig pärla på Höga kusten.
Kontakt: 0660-37 00 06, info@sol­backen.org

Stenbräcka
Den anrika campingen och kursgården Stenbräcka ligger på Tjurön, vackert inbäddad i Karlskronas skärgård. Varannan lördag är det gudstjänst med grillning eller fika som avslut.
Kontakt: 0455-34 41 87, info@stenbracka.se