Överflöd i Guds hus!

Hemma i Rydaholm har jag i flera år haft ett litet hallonland. Det har aldrig givit någon större skörd men jag, som är barnsligt förtjust i hallon, har glatt mig åt de bär som kommit. I år är det som om jag fått ta över någon annans buskar. Det är den mängd bär att jag plötsligt fått en ny uppgift, jag är hallonplockare och fyller mina hinkar. Jag provsmakar rätt många också och står där bland bären och känner mig överväldigad av överflödet.

Ett ord från Psaltaren 36 kommer till mig, »Din nåd är dyrbar, o Gud, i dina vingars skugga finner människor tillflykt. De får njuta överflödet i ditt hus, i din glädjes strömmar stillas deras törst«.

Överflöd i Guds hus! Vilket fantastiskt uttryck! Det är många bibelord som talar på samma tema, om allt som Gud har att ge sitt folk. Jesus säger: Jag har kommit för att ni ska ha liv, liv i överflöd. 

För några år sedan hörde jag en person säga något om den versen, som jag lett åt många gånger, han sa att det Jesus har gett oss är onödigt mycket liv. För liv i överflöd betyder att det finns mer än vi behöver. I vår svenska kultur är vi kanske inte så mycket för överflöd utan vi tycker lagom räcker. Men Gud är allt annat än lagom och han ger av allt sitt till oss. Det är som om han fyller våra kupade händer med det som är långt bättre än hallon och bara ber oss att njuta. 

Det är en sak till med mitt hallonland, som jag vid närmare eftertanke kanske mer tycker liknar ett hallonsnår, det är att jag behöver gå runt buskarna och se det från alla håll. Då finns det mer bär att plocka, för de hänger liksom under löven. 

I vårt liv med Gud är det ibland så att Guds goda inte är det mest uppenbara, det kan krävas både tid och perspektiv för att se. Vi får alltså vara upptäckts-resande i livet med Herren och upptäcka bit för bit av hans godhet och liv.

Nu kommer hösten och för många börjar en ny termin i skolan eller arbets-platsen. Förhoppningsvis kommer kyrkorna att kunna hålla öppet och då väntar en termin med gudstjänster och verksamheter. Det är en tid när Gud fortsätter att slösa sina gåvor över oss.

Mitt hallonland kommer sluta att ge bär om någon vecka men minnet av hur mina näsborrar fylls med doften från de solvarma bären och hur jag får äta mig nöjd, det är något jag ska bära med mig. Med Guds överflöd är det inte så att det tar slut, att skördetiden är endast några veckor, utan varje dag finns vad jag behöver och mer därtill. Om det kommer en dag då jag tycker hans godhet verkar dold, ska jag se om jag kan byta perspektiv, ta ett steg i någon riktning, liksom lyfta på några löv.

Vilken Gud vi har! Tänk att det är honom vi tjänar. Varje dag låter han sin nåd vila över oss och hans morgon gryr. Med den vissheten i tanke och hjärta får vi gå in i hösten.