»Ndugu« – någon att lita på

I Tanzania pratas språket swahili och syskon heter »ndugu« på swahili. Ndugu kan också vara någon annan i din närhet som bryr sig om dig och som du bryr dig om.

Har du någon gång blivit lite sådär sorgsen i hjärtat när din syster, bror eller vän är ledsen? Har du upplevt att det känns skönt och gå fram och lägga din hand på den som är ledsen? Har du känt att du ibland, när någon i din närhet är ledsen, inte riktigt orkar bry dig? Att du kanske frågar dig själv om varför just du skulle ta din energi och tid till att bry dig om den personen just nu?

De allra flesta människor i Tanzania har många »ndugu« och här är det svårt att klara sig utan sina »ndugu«. Om man behöver vårdas på sjukhus så finns det inga undersköterskor som tar hand om en, i stället har man en »ndugu« med sig som hjälper till med allt utom kontroller, provtagningar och mediciner. Jag arbetar några dagar i veckan på ett sjukhus utanför Iringa där vi bor. Ibland träffar jag patienter som inte har någon »ndugu« och för dem är det svårt att vistas på sjukhus.

I Sverige har vi många försäkringar som olycksfallsförsäkring, livförsäkring, stöldförsäkring med mera. Vi litar på att de ska hjälpa oss när vi blir sjuka eller bestulna. I Tanzania har de flesta inga sådana försäkringar. I stället litar man på sina »ndugu« och på deras hjälp om man blir sjuk, bryter ett ben och inte kan jobba på åkern, om man blir bestulen eller inte har råd med mat. Att ta hand om relationerna till sina syskon och goda vänner är livsviktigt för de flesta människor i Tanzania, oavsett om man känner för att göra det eller inte. För man är varandras livförsäkring,  man klarar sig helt enkelt inte utan varandra. 

Var vi än bor så är vi skapade för gemenskap. Vi behöver varandra trots att det kanske inte alltid känns så. En olycksfallsförsäkring kan ju aldrig lägga en varm och snäll hand på din axel och få dig att känna att du inte är alldeles ensam. 

Nyligen fick jag lägga en hand på Dolly, en ung tjej som bor nära oss. Hon går i högstadiet, men skolan i Tanzania har varit stängd i flera månader på grund av Covid-19. Dolly har tre små syskon och en mamma som inte mår så bra. Dolly lånar lite engelskaböcker av oss som hon läser tillsammans med sina småsyskon. Jag tror att hon ibland tycker det är jobbigt att ha en massa ”ndugu” omkring sig, som hon behöver ta hand om. Men hon vet också att de är hennes livförsäkring. När jag la min hand på hennes axel fick jag vara en svensk »ndugu« och visa att hon inte är ensam. Det var en skön känsla i mitt hjärta.