Idén till Mellofesten kom från Carina Engman och Charlotta Melander, medlemmar i Furubergskyrkan i Piteå. Där var det tradition med Fettisdagsfest med uppträdande av barnkören. Eftersom de båda älskar Melodifestivalen föddes idén till att förvandla Fettisdagsfesten till »Den femte deltävlingen i Melodifestivalen«. Artisten är barnkören och publiken röstar fram det vinnande bidraget. Här är det låtarna, inte artisterna, som tävlar mot varandra.
2023 utökades konceptet med en Mellofinal på Storstrand, då fler barnkörer från olika kyrkor bjöds in. Varje barnkör fick framföra två egna bidrag och sedan en gemensam låt. Barnkörens pianist fick sällskap av trummor och bas, det fanns ett »green-room« längst fram i lokalen med artister och EFS Norrbotten bjöd alla barn på fika efteråt.
Carina Engman berättar:
– Det som verkligen lyft Mellofesten är att vi har involverat ungdomar – numera unga vuxna – som hjälper oss med ljud, ljus och teknik. De är ovärderliga och har vuxit med uppgiften och tagit det många steg längre än vad vi klarat av själva. Vi har också otroliga anställda på kyrkan som verkligen har gått all in och bidragit med sådant som vi inte kunnat göra själva.
Numera finns det en hjärt-app så att publiken kan rösta både genom att vifta med ballonger och med telefonerna. Det är presentation och snabbrepriser av låtarna i högtalarna, och en reporter som går omkring och intervjuar publiken och artisterna i green-room. Mellanakten är proffsigt producerad med backing track och ljusshow.
Idén till Mellofesten är enkel: Barnkören uppträder och publiken får rösta fram vilken låt som vinner. Det viktiga är inramningen. Det ska vara mycket ballonger, glitter och feststämning. Mellotemat skapar igenkänning och sänker tröskeln till kyrkan för de som är ovana kyrkobesökare. Barnen tycker att det är roligt och festligt med glitter och ballonger och även ledarna får chansen att spexa till det lite extra.
TIPS
Gör en egen Mellofest
- Alla i publiken får var sin ballong och röstar på sina favoritbidrag genom att vifta med ballongen efter låtens slut. Vi informerar i början om att vi har rösträknare utplacerade i lokalen som räknar antal ballongröster.
- Barnkören gör entré i kyrksalen och alla i publiken tjoar och viftar med ballonger.
- Efter att alla bidrag har framförts räknas rösterna ihop, och sedan blir det en mellanakt i form av en fri tolkning av fjolårets vinnare av den tv-sända Melodifestivalen. Exempel på dessa är: »Tussilago« (»Voices« av Tusse) och »Håll min kossa« (»Hold me closer« med Cornelia Jacobs).
- Röstningen är klar och barnkören framför vinnarbidraget ännu en gång (konstigt nog har det alltid blivit den låt som alla barnkörer framför tillsammans).
- Semlor serveras vid efterfesten i serveringslokalen där man även har chans att träffa artisterna (och även ta med dem hem om man bor tillsammans).
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet