Kyrka i beredskap

Vi behöver se till att rusta oss bättre för det oväntade, skriver Kerstin Oderhem.

På en av årets första arbetsdagar blev det ännu ett möte på EFS kansli om nya coronarestriktioner. Känslan av trötthet kommer över mig och då har ju knappt 2022 börjat. 

Jag skriver siffrorna 2022 i min dagbok. Det är som alltid ovant med att formulera sig inför ett nytt år, så för säkerhets skull skriver jag siffrorna en gång till. I min telefon har det precis plingat och en person vill att jag delar med mig av mina drömmar för detta år. Också detta med drömmar kan kännas aningen ovant. Hur mycket har vi inte drömt och planerat som sedan fått ställas in under 2021.

Nyligen satt jag i ett samtal som handlade om att vi som kyrka behöver ha beredskap att vara just kyrka oavsett vad som än händer. Vi konstaterade att vi är dåligt rustade för det oväntade. Jag tänker att det gäller kyrkan men också på det privata planet. Vi är dåligt rustade för det oväntade. Jag vet kanske inte heller hur man rustar sig men några tankar har jag om vikten av relationer, av struktur och goda vanor.

Under 2022 får vi göra den djupare reflektionen över vad det är att vara kyrka, fundera över vad som är omistligt och sedan därifrån, praktisera det vi sett. När vi nu levt under pandemi i över två år har vi gång på gång tänkt att det snart är över, livets olika relationer har liksom varit lite på paus. Vi har tänkt i allt från privata fester till konferenser att detta är något som vi får göra sedan, efter pandemin. Men nu tänker jag att vi inte vet hur detta sedan kommer att se ut och vi vet inte när det kommer inträffa. Vad gör vi då nu, i den vardag som är och med de drömmar som vi redan rymmer?

Jag vill under 2022 arbeta med hur vi får beredskap att vara kyrka, oavsett vad som händer. Det handlar bland annat om församlingsgemenskapen och om vårt behov av relationer. Hur kan vi forma mindre gemenskaper i den stora gemenskapen? Jag funderar på om det är dags för en ny smågruppsrörelse. 

Jag ska gå tillbaka till min dagbok och skriva 2022 igen. Därefter ska jag skriva ner min längtan och min bön för det år som kommer. Jag uppmuntrar dig att göra samma sak. Människor och samhällen förvandlas av Jesus i detta nu, därför kan vi be den korta bönen, Låt ditt rike komma!