Inte mycket tycker vi! Så fram med garnet och på med förklädet, här ska det julmysas!
EFS tumvantar – för kalla dagar
Garn
DROPS BABY MERINO (tillhör garngrupp B)
50–100 g färg 02, natur (botttenfärg)
50–50 g färg 38, oliv (mönsterfärg)
Stickbeskrivning
Lägg upp 48 (S/M)–48 (L/XL)
maskor på strumpstickor 3 med bottenfärgen, sticka resår runt med 1 rätmaska och 1 avigmaska till arbetet mäter 5 cm. Sticka 1 varv slätstickning där det ökas 0–4 maskor jämnt fördelat = 48–52 maskor.
Sticka diagram A1. När det har stickats upp till raden för tummen, sticka dessa 11 maskor på en annan tråd (blir tumtråd). Fortsätt att sticka efter diagram A1. När diagrammet är färdigstickat, är det 8 maskor kvar på varvet. Klipp av tråden, drag den genom de resterande maskorna, strama tråden och fäst ordentligt.
Tumme
Plocka upp samtliga maskor från tumtråden. Det ska sammanlagt bli 22 maskor. Sticka tummen med mönsterfärg. Sticka diagram A2 runt. När diagrammet är färdigstickat, är det 4 maskor kvar på varvet. Klipp av tråden, drag den genom de resterande maskorna, strama tråden och fäst ordentligt.
Höger vante
Stickas som vänster, men tummen stickas på motsatt sida.
Hembakat vörtbröd – fyra limpor
100 g smör
2 flaskor porter à 33 cl
1 flaska julmust à 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
2 msk mald pomerans
3 dl russin
1 tsk stötta kryddnejlikor
2 msk ingefära
100 g jäst
2 kg rågsikt
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Häll över porter, julmust, sirap, salt, russin, pomerans, stött kryddnejlika och ingefära. Värm till 37 °C.
2. Smula ned jästen i en bunke. Häll över den ljumma blandningen och tillsätt rågsikt.
3. Kör degen blank och smidig i hushållsmaskin.
4. Låt degen jäsa i 45 minuter.
5. Smörj en långpanna.
6. Forma degen till fyra limpor. Lägg varje limpa i en »vagga« av bakplåtspapper och lägg dem sida vid sida i en långpanna.
7. Lägg över en handduk och låt jäsa i 30 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 °C.
9. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter.
Bodil Sandin, Örebro
Världens godaste Toscakaka
Kakan:
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk grädde
Glasyr:
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk sirap
100 g skållad, hackad mandel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Smörj en form med löstagbar kant.
3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver.
4. Blanda ner mjölblandningen, smöret och mjölken i sockersmeten.
5. Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen 20 minuter.
6. Förbered under tiden glasyren: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning.
7. Häll glasyren över kakan och bred ut den. Flytta upp gallret till mitt i ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg.
IngaBritt Johansson, Luleå
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet