Ett äventyr som utvecklar

Till hösten kan du som är mellan 20 och 30 år åka utomlands och vara praktikant i fyra månader hos någon av EFS samarbetsorganisationer i Etiopien, Tanzania och Irak.

Benjamin Ahlgren från Umeå var 21 år när han 2013 åkte ut till Argentina, då genom Salts volontärprogram.

– Jag fick chansen att leva ut min tro i en ny kultur och se vem Gud var bortom kulturell trygghet och kulturella mönster. Jag lärde mig ett nytt språk och fick gott om tid att brottas med vem jag var utan de sammanhang jag vanligtvis fanns i.

Inledningsvis mötte Benjamin en del utmaningar, men han minns det ändå som att han fick ett väldigt varmt mottagande i Salta, Argentina.

– Det var kittlande och nervöst men också otroligt spännande att åka iväg! Till en början var det väldigt många intryck att smälta. Språket var svårt och det blev mycket på en gång. Men när den första stormen lagt sig fick jag lov att på egen hand söka kontakter och utforska omgivningen, vilket var en nyttig utmaning.

Med några års perspektiv är han mycket tacksam över att han tog chansen.

– Jag kan verkligen rekommendera andra att våga ta steget. För mig var denna tid en otroligt viktig öppning för att våga testa nya saker och möta nya kulturer och sammanhang. Jag lärde mig spanska, vilket senare tog mig till spanska Pyrenéerna där jag arbetat som äventyrsguide i bergen. Jag fick kliva utanför min box och lära mig en massa nya saker, både om mig själv och min omgivning.