Därför dödas Egyptens kristna

Den 30 oktober 2010 befann jag mig i en biljardhall på Kungsholmen i Stockholm för att göra intervjuer med ungdomar som valt brott som inkomstkälla. Min mobil störde mig, den ville inte sluta ringa, numret var från Irak. »De har kommit in i kyrkan«, sade Bashar, som vi kallar honom, darrande på rösten från en toalett där han gömde sig. Han var en av de många kristna assyrier/syrianer som Sverige hade tvångsutvisat.

Jag hörde hur terrorister skrek något i stil med »vi ska döda er, alla ni otrogna, ni kommer att hamna direkt i helvetet«. De skrek också att de krävde att en kvinna vid namn Kamilya skulle släppas. Några timmar senare sprängde terroristerna sig i luften, de tog med sig 58 av församlingsmedlemmarna i döden och lemlästade många fler.

I slutet av februari i år släppte IS en video, nu hade turen kommit till kristna egypter, nu hotade man att utrota även dem. I uttalanden nämnde islamister också Kamilya, hon har varit gömd sedan 2010. I intervjuer säger hon att historien om att hon ska ha konverterat till islam är påhittad. Islamisterna anser att en konvertit aldrig får lämna islam, att man har rätt att slakta kristna om det blir så och att Kamilya har tvingats tillbaka till kristendomen av kristna. Det var den ursäkt de använde för att slakta kristna i Bagdad, Irak, då Bashar ringde.

Den 24 februari, drygt två månader efter att terrorister dödat 24 personer i en kyrka i Kairo, skakades Egypten av nya dåd mot kristna. En far och hans son brändes till döds levande, tre av varandra oberoende kristna sköts i huvudet när de var ute och handlade.

Tillsammans med Amar, också medlem i organisationen »A Demand For Action«, besökte jag Mar Mina, den koptiska kyrkan i Södertälje. Fader Joseph Gobran hade glömt sina nycklar och vi kom inte in i kontorsdelen så vi satte oss på kyrkbänkarna. Det var lite kyligt, men det glömde vi snabbt när han började berätta om våldet. Han påminde oss om de tjugo kopter som IS skar huvudet av inför kamera, men även dem som dödades i samband med den så kallade arabiska våren. Listan kunde göras längre. Fader Joseph sa: »De vill utrota kristna och världen tittar tyst på. De är dessutom koordinerade. Folkmordet i Syrien och Irak, terrordåden i Egypten, det är samma sorts ideologi och våld.«

Varför släppte IS videon just nu, den om att utrota alla kristna i Egypten? Fader Joseph svarade: »Det går bra för Egypten, den nya presidenten har lyckats ena landet och fått det på fötter, både ekonomiskt och säkerhetsmässigt. Det ville de förstöra, islamister försökte ju komma till makten med att säga att de är de enda som kan styra Egypten.«