Salam!

Nu vill jag berätta för er om en spännande resa som jag har gjort. Förresten, du och jag kanske inte har mötts? Jag heter Haki och är Bials resedocka. Mitt namn är swahili och betyder »rättighet« och jag reser runt i världen för att berätta om att barn i alla länder har lika rättigheter.

Jag har varit i Somalia! Landet där teet är sockrigt och kameler spatserar stolt längs vägarna. För att komma dit fick jag flyga med två stora flygplan. Efter en skumpig bilresa ut på ökensanden kom jag fram till byn Balli Issa. Där i ett gult stenhus med turkost plåttak var skoldagen i full gång. Läraren Alex undervisade somaliska för barn i fyra olika årskurser i ett klassrum. Jag var där med organisationen Warsan som ser till att barnen på skolan får lunch och sjukvård. Det är verkligen goda nyheter till barnen! Jag berättade att alla barn har rätt till skola, mat, sjukvård, lek och fritid och kärleksfulla vuxna. Vi kan också hjälpa varandra att få det vi behöver. Liksom, om någon har en mobiltelefon kan du låna ut din laddare så att personen kan ladda och använda sin mobil. Alla har något att bidra med! Jag sa till skolbarnen att de kan berätta för sina kompisar hur det är att gå i skolan och bjuda med en kompis dit. 

I den här skolan var det inga barn som någonsin hade träffat en docka tidigare! Några blev blyga och gömde sig, någon kollade hur långt jag kunde flyga och kastade iväg mig, många ville ta min hand och hälsa på mig, »salam salam«. Det fanns de som undrade om jag verkligen var en flicka. I Somalia har alla flickor sjal och klänning. 

Snart var det dags för skollunch! Då gick barnen till ett litet gult hus där några kvinnor förberett kryddat ris och bönröra, och vatten i plåtmuggar. Pojkarna satt två och två med en tallrik ris emellan sig. Flickorna satt längs en husvägg och åt ris från stora fat. En pojke berättade för mig att en bra klasskamrat delar med sig av sin mat och leker med dig. Du kan vara goda nyheter för någon annan! 

Hälsningar, Haki