Bildreportage: Skolmat i Somaliland

EFS besökte nyligen samarbetspartnern Warsan i Somaliland och fick se det humanitära arbete som de bedriver i några byar utanför staden Hargeisa.

EFS internationella sekreterare Erik Johansson var nyligen i Somaliland. Väl där besökte han EFS samarbetspartner Warsan och fick se det humanitära arbete som de bedriver i några byar utanför staden Hargeisa. Bland annat besöktes en skola och ett internflyktinläger.

– Det här var en resa som verkligen berörde mig på flera olika plan, säger Erik Johansson.

Vy över skolköket i Bali Ciise. I detta enkla kök tillagas det lunch som EFS bekostar till 103 skolbarn varje vardag. I byarna utanför Hargeisa är det ofta långt att gå till skolan. En del barn har uppemot två timmars promenad till skolan, oftast utan frukost i magen.

Muhammed och Abdul Rahman går i första klass och delar här på en portion skollunch bestående av näringsgröt. Tack vare lunchen orkar barnen vara koncentrerade under lektionstid. Skollunchen har också gjort att fler barn går till skolan.

Det är full fart i det lilla skolköket som bara är några kvadratmeter stort. Sabaad Ismael Osman bär ut tallrikar med mat till de väntande barnen.

– Med små medel ger EFS och Warsan förutsättningar för fler barn att gå i skola på den somaliska landsbygden. Detta är en mycket grundläggande förutsättning för ett förvandlat samhälle, helt i linje med EFS vision, säger Erik Johansson.

I internflyktinglägret Balimataan bor flera hundra familjer och situationen är kritisk. Det finns knappt någon naturlig grönska, och befolkningen lever i huvudsak som nomader. Men de senaste åren har regnen varit sparsamma och mycket av boskapen har dött. Det leder till en stor utsatthet och många människor drivs på flykt för att hitta bete för de kvarvarande djuren och mat för sina barn. Warsan har matdistribution i lägret, men det räcker långt ifrån till alla.