Storstrand kursgård – mötesplatsen vid Piteälven

Strax utanför Piteå i Norrbotten ligger Storstrand Kursgård, vackert beläget intill Piteälven. Året runt fylls gården, som nyligen firade 75 år, av olika typer av verksamheter och människor som tillsammans gör att den förblir levande.

Fastigheten ägs av EFS Norrbotten, men sedan tio år tillbaka drivs gården ekumeniskt av Storstrandsföreningen, där lokala församlingar från olika samfund har gått samman för att bedriva och utveckla verksamheten på Storstrand. Genom åren har många eldsjälar hjälpts åt att bygga upp och förvalta gården, och även om det i dag finns många fler anställda på gården är de ideella fortfarande en viktig del av verksamheten.

Storstrand köptes 1939 av EFS Norrbotten och invigdes på midsommaraftonen året därpå. Gården användes som sommarhem och 1955 hölls de första konfirmationslägren. Sedan byggdes ett stort kapell till och det startades verksamheter under andra delar av året, som bland annat Storstrands numera klassiska julbord.

En ödestigen natt, vintern 2008, chockades Storstrandföreningen. Larmet gick och huvudbyggnaden på gården stod i lågor. Brandkåren var snabbt på plats, men konstaterade snart att herrgården inte gick att rädda. De fick i stället rikta sina insatser till att rädda de intilliggande byggnaderna. Med huvudbyggnaden brann många minnen inne, men engagemanget för gården visade sig hålla även genom denna kris.

Det blev en febril aktivitet för att ordna så att alla årets sommarkonfirmander skulle få plats, samtidigt som planerna för framtiden tog form. Storstrandsföreningen stod inför ett vägskäl – antingen skulle verksamheten läggas ned, eller så skulle det satsas stort och tänkas nytt. Valet blev enkelt; det blev det senare.

En ny huvudbyggnad tog form, med ett nytt kök och en stor, ljus matsal med fönster som ger en underbar utsikt ner mot Piteälven. I byggnaden ryms också en stor entré, fyra konferensrum och kontor. Storstrand byggde för nya möjligheter och utveckling.

Sedan branden har gården utvecklas enormt. I dag är den öppen och levande året runt och den kyrkliga verksamheten samsas med företagskonferenser, camping och logi – verksamheter som ständigt utvecklas. Storstrand Kursgård vill vara en mötesplats för alla, där människor också kan få finna och växa i sin kristna tro.

Storstrand har nyligen firat 75-årsjubileum. Det blev en dag fylld av glädje med många olika aktiviteter för stora och små. Bland annat hölls ett historiskt föredrag på dagen och på kvällen en konsert med Frank Ådahl och Hortlax Gospel. Det är roligt att blicka tillbaka på historien och minnas allt som hänt, men främst ser Storstrand detta som en språngbräda in i framtiden och alla möjligheter som väntar.