Recension: På kammarn

Med Jesus i centrum blandar biskop Karin Johannesson humor och allvar i sina 52 veckoandakter i boken På kammarn.

Bokens underrubrik är »andlig återhämtning« med biskop Karin. Och just det där, med biskop Karin, är inte helt oviktigt eftersom bokens små veckoandakter är väldigt personligt skrivna och man blir överraskad över hur väl biskopen integrerar tron med olika vardagshändelser i både dåtid och nutid.

Här ryms såväl humor som allvar. Att hennes centrum är Jesus går inte ta miste på. Varje andakt avslutas nämligen med ett ord från något evangelium. Den som föredrar en andaktsbok där texten är en betraktelse över ett bibelord lär här bli besviken. Men detta gör inte denna bok mindre nyttig. Biskopens 52 betraktelser är väl värda sin reflektion och är till hjälp för den som inte har bråttom. För den som vågar stanna upp och se hur hela tillvaron är Guds, förstår att Gud kan handla överallt och tala genom allt. Här finns att hämta för både tanke och handling. Varje vecka följs också av en andlig övning. Så när man är klar med veckans läsning börjar den praktiska tillämpningen av andakten. 

Jag tror många av dessa andakter är lätta att komma ihåg, för biskopen tar ut svängarna i sina speglingar av vardagen. Jag bär med mig flera av hennes andakter så här efter att ha läst boken. En av andakterna som rymmer ett stort allvar kallar biskop Karin »Att leva i ett korsdrag«. Den börjar ganska humoristiskt med att hon som ung kristen ville köpa en t-shirt med texten »Jag är en stursk kristen – släpp in lejonen«. Men det blev inget köp av den tröjan och det är biskopen glad över. Hon skriver vidare: »Man kan skämta om mycket när det gäller religion, men man ska aldrig göra sig lustig över martyrer eller martyriet«. Här hjälper biskopen i Uppsala oss läsare att lyfta blicken från vårt ofta trygga bo och se hur förföljelsen av kristna pågår världen runt. För många är förföljelsen en blodig verklighet, skriver hon. 

Andakterna spänner över olika teman och är underfundiga och tankeväckande. Här används konkreta vardagshändelser för att belysa tillvarons centrum, nämligen tron på Jesus och det stora behovet av andlig återhämtning. Vi får följa biskop Karin till såväl hennes barndom som till skidbacken eller hennes bruk av solskyddsprodukter. Allt med syfte att väcka läsaren till en reflektion som leder till en andlig rekreation. Biskop Karin ger redskap för både kropp och själ som är hämtade ur såväl sitt eget liv som ur den kristna traditionen.

Den främsta styrkan med boken är att den är personlig. Vi som människor är ofta nyfikna och att biskop Karin då kryddar sin andaktsbok med personliga anekdoter gör läsningen än mer spännande. 

På Kammarn med biskop Karin kommer vara en bok jag återvänder till. Det ska sägas att jag initialt var besviken att det var en veckoandaktsbok. Jag undrade varför det inte var betraktelser för varje dag, men upplägget är att man har en andlig övning att jobba med under veckan så tiden mellan varje andakt behövs.

Det ska sägas att bokens betraktelser finns inspelade med biskop Karin och utlagda på Youtube och man kan genom en QR – kod lätt via sin smartphone eller läsplatta komma till varje andakt. Hänvisning med QR – kod finns vid varje andakt i boken.  

Jag rekommenderar varmt denna bok till var och en som vill konkretisera sin tro i vardagen. Men här finns alltså ingen kristen ABC, utan är det en sådan bok man vill ha finns det andra mer lämpliga att tillgå.