Överkurs i psalmer

I tio nummer framöver kommer Budbäraren med hjälp av Torbjörn Arvidsson att djupdyka i psalmernas värld.
– Psalmer är koncentrerad teologi. Det som sägs i en predikan lyckas en psalmdiktare säga på några verser och rader, det gör mig väldigt fascinerad, säger han.

Intresset för psalmer har alltid funnits nära till hands för den numera pensionerade EFS-prästen Torbjörn Arvidsson.  

– Jag uppskattar verkligen den skatt som finns i Psalmboken. Sedan är det ju så att en hel del av våra psalmer har kommit till efter en speciell situation, och jag tycker det är intressant att gräva lite kring psalmernas bakgrund, säger han. Att minnas en hel predikan kan vara svårt, men en psalmvers är enkel att lära sig utantill.

– På så vis finns en väldig bärkraft i psalmer och andliga sånger. En psalm kan följa en ända in i slutet av livet, det gör inte en predikan på samma sätt. För egen del har psalmer betytt väldigt mycket. De hjälper mig att hitta orden och det man försöker säga eller tänka blir konkret. 

Torbjörn nämner några saker som han tycker att en bra psalm bör innehålla. 

– En psalm ska beskriva någon del av kristen tro eller kristet liv, det är ganska självklart. Sedan behöver psalmens text vara bibliskt grundad. Det krävs såklart  också en bra melodi, annars fungerar den inte, säger han.

I tio nummer av Budbäraren kommer Torbjörn att skriva om en psalm i taget. Som inledning har han valt psalm 90 – Blott i det öppna – som också är en av hans egna favoritpsalmer.  

– Det är en jätteviktig psalm eftersom den beskriver ett förhållningssätt i livet som fungerar och är hållbart, särskilt i svårigheter. Om vi liksom låser in oss och bara vänder oss inåt så fungerar det inte. Vägen framåt är att följa det som står i psalm 90. Båda verserna är en viktig beskrivning av hur vi måste förhålla oss till det liv vi möter. Den innehåller central vägledning för livet och är helt klart med bland mina egna »greatest hits« i Psalmboken.

Läs Torbjörns första fördjupning i Psalm 90: Blott i det öppna.