»Katastrofval« i Indien

Orolig framtid för religiösa minoriteter.

Det hindunationalistiska partiet BJP segrade i det indiska valet. Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, är tydlig i sin uppfattning om resultatet.

– Det BJP har sagt om framtiden i relation till de ambitioner man har innebär inget annat en katastrof för landets religiösa minoriteter. Nu kan BJP frimodigt fortsätta sin fascistiska agenda, säger Paulsson i ett pressmeddelande. 

Peter Paulsson hoppas nu att svenska makthavare gör vad de kan för att påverka situationen för Indiens religiösa minoriteter.

– Vi uppmanar svenska regeringsrepresentanter att ta alla tillfällen i sina internationella kontakter att påtala oro över utvecklingen i Indien. Open Doors internationellt vädjar till det internationella samfundet att sätta press på den indiska regeringen, så att brotten mot mänskliga rättigheter när det gäller den kristna minoriteten i landet upphör.

Kristna har länge utsatts för våld i Indien, men det har eskalerat sedan BJP kom till makten 2014. Samarbetsorganisationer till Open Doors dokumenterade 147 incidenter av våld mot kristna 2014. Enbart under det första kvartalet 2019 ligger antalet dokumenterade händelser på 216.