»Se Be Ge« vill ge ny chans till utsatta barn

Årets »Se Be Ge« till förmån för utsatta barn närmar sig. Under sommaren besökte två medarbetare Somaliland och Etiopien, där EFS har flera projekt som gör stor skillnad i utsatta barns liv.
– Men det finns mycket kvar att göra för barns rättigheter, konstaterar Erik Johansson.

Det blev en annorlunda midsommarafton i år för Erik Johansson, EFS internationella missionssekreterare, och Budbärarens redaktör Jakob Arvidsson. 

I stället för ett klassiskt midsommarfirande med god mat befann de sig i ett internflyktingläger i Somaliland för att följa upp EFS nödhjälpsinsatser mot den svåra torka som drabbat regionen.

– Vi planerar att utöka våra insatser. Barnen i flyktinglägret saknar mat, kläder, möjlighet till utbildning och tak över huvudet, säger Erik. 

Enligt Unicef är Somalia det land i världen med högst barnadödlighet. De främsta dödsorsakerna är lunginflammation, diarréer och mässling, samt utbredd näringsbrist. Under resan undersökte Erik därför möjligheten för EFS att sända svensk sjukvårdspersonal till Somaliland.

– Det skulle inte alls vara omöjligt som det ser ut nu. Då skulle vi kunna bygga en mobil vårdcentral med enkel sjukvårdsutrustning, apotek och en sjuksköterska som kan resa runt i byarna för att erbjuda hälsovård, vaccinationer och sjukvårdsrådgivning. Det skulle göra en enorm skillnad. Det är bara en fråga om resurser för att kunna genomföra det.

Nästa stopp på resan var Etiopien där Erik och Jakob besökte samarbetspartnern Hope for Children som ger utbildning och hem åt unga människor som levt sina liv på gatan. Jakob blir märkbart känslofylld när han berättar om några flickor som de träffade. De såg ut att vara i femtonårsåldern, men efteråt fick han reda på att flickorna tidigare levt som prostituerade i flera år.

– Det var som ett slag i magen att inse det. Jag borde kanske ha förstått det, men det var svårt att ta in med tanke på att jag verkligen upplevde flickorna som barn. Via Hope for Children får de i stället en chans till yrkesutbildning för att kunna försörja sig på ett annat sätt än genom att sälja sina kroppar. 

Resan bestod också av ett besök i Rama, en liten by i Tigrayregionen i Etiopien på gränsen till Eritrea. Där stöttar EFS en verksamhet för 60 utsatta barn där de efter skolan kan komma för att få lunch, läxhjälp och ledig tid. Bland barnen finns det flera som är föräldralösa, har funktionsvariationer eller är HIV-smittade.

– En kvinna som tar hand om sina egna barn, men också några syskonbarn vars föräldrar är döda, berättade att hon inte hade klarat det om den här verksamheten inte hade funnits, säger Erik.

– Under »Se Be Ge« hoppas jag att vi kan nå fram med berättelserna om när barn som har haft det svårt får en ny chans tack vare de projekt som EFS är med och stöttar. Det är häftigt att se att EFS insats gör en konkret skillnad. Att människor som varit totalt sargade ändå själva kan säga att det finns ett hopp när vi intervjuar dem. Det är väldigt starkt att höra när vi vet delar av vad de har bakom sig. Hälsningen från de barn som vi träffat och pratat med är: »Tack för hjälpen, men hjälp fler!« De vädjar och ber om att fler barn ska få samma möjlighet som de själva har fått, säger Jakob.


Missa inte »Se Be Ge«

I år är »Se Be Ge«-insamlingen till förmån för utsatta barn i världen. Programmet sänds på efsplay.nu den 29 september kl. 19:00.