När statsminister Stefan Löfven meddelade att Sverige hade lättat på reserestriktionerna inom landet den 15 juni, rasslade bokningarna in till EFS-gården Höllviksstrand.
– Det har gått över all förväntan. Vi har varit väl bokade under juli och augusti, säger en positivt överraskad Veronica Öjfelth Svartdahl, föreståndare.
Det är hennes andra sommar på gården och trots att förutsättningarna har varit speciella i år på grund av coronapandemin har målet varit detsamma – nämligen att skapa en andlig oas för både troende och icke-troende. Höllviksstrand ligger vid Öresund, mellan Skanör/Falsterbo och Malmö och är ett populärt semestermål med en av Sveriges vackraste stränder på bara några minuters avstånd.
Även om det har funnits en viss oro kring tomma stugor och ekonomin, har förväntningarna varit höga, berättar Veronica. Tack vare omständigheterna har personalen på EFS-gården lyckats koppla med lokalbor.
– Många som bor i Falsterbo har inte kunnat ha släkt hos sig på grund av oro för smitta, så många vänner och släktingar har hittat till vår gård istället.
En del nya människor från närområdet har även visat intresse för bönen som har hållits i kapellet fyra gånger om dagen under sommaren. I dessa möten har samtalen med volontärerna varit värdefulla och de flesta har uppskattat lugnet på gården, förklarar Veronica.
– Det som har berört mig mest är alla som har hjälpt till och alla som har bett. Vi har fått till en kommunitetskänsla som egentligen inte var planerad. Andaktslivet och gudstjänsterna som vi har haft har varit otroligt rörande och givande.
Till hösten kommer det att finnas tid till att planera strategier kring hur gården kan utveckla sin verksamhet.
– Vi kommer att ha torsdagsmässor, lunchbön två gånger i veckan och eventuellt några retreater. Första helgen i september välkomnar vi barn mellan 8 och 16 år till lägret Sommarpunkten september och vi ser fram emot bibeldagarna i augusti som kommer direktsändas på Youtube.
MEST KOMMENTERAT
Hallå där Helena Eriksson …
EFS breddar stödet till Östafrika
Tuff verklighet för återvändare i Irak
Växa upp utan att växa bort
Vem är präst – egentligen? Om det allmänna prästadömet