Upplev Mossebo redan nu – i Minecraft

Skogarna röjs i den småländska byn Mossebo för att förbereda mark inför sommarens stora scoutfest – Patrullriks. Lägerom­rådet som ska byggas upp två mil väster om Kalmar finns redan nu klart, uppbyggt som det kommer att se ut i sommar, digitalt i Minecraft.

Det stora scoutlägret Patrullriks kräver mycket förarbete. Lägret samlar mer än tusen scouter vart tredje år och i sommar är det åter­igen dags.

– Vi är ett par nördar som omedelbart när vi såg loggan tyckte det kändes som en kul idé. Huvudskälet är att vi tyckte det vore roligt om man kunde få besöka lägerområdet redan innan lägret, säger Simon Simonsson.

Vilka har byggt detta och hur lång tid tog det?

– Det är till största delen jag, mina söner Joel och Isak och deras kompisar. Sedan har vi några andra funktionärer med hög Minecraft-kompetens som hjälpte till att fixa med alla »regler« till servern. Vi sammankallade även scoutkåren i Mossebo som under en eftermiddag byggde upp de sista detaljerna. Totalt sett har det tagit ett par månader för oss att slutföra, säger Simon.

Dessa datakunniga scoutfantaster har byggt det virtuella lägerområdet i storlek 1:1. Tanken är att det ska ta ungefär lika lång tid att gå från punkt A till punkt B i Minecraft som det gör i verkligheten. I övrigt är det inte en exakt kopia av hur Mossebo kommer att se ut i sommar.

– Tanken är att man som gäst kan komma in och vara med och bygga. Det kommer att se ganska annorlunda ut, med andra ord. Man har ju lite större möjligheter att blidka fantasin i Minecraft.

Vilka detaljer är ni mest nöjda med?

– Det är väl främst två saker. Dels vår lilla Patrullrikshimmel, där hamnar man när man ansluter till servern eller om man dör i spelet. Ja, man måste äta ordentligt, annars kan det gå illa. Det andra är vår extremt avancerade serverregelspark som tyvärr är osynlig för den som ansluter.

Hur skulle du beskriva Minecraft?

– Minecraft är ett spel som från början startade som ett hobbyprojekt av svensken Markus »Notch« Persson. Spelet blev en omedelbar succé som för bara ett tag sedan köptes av Microsoft för hisnande 16 miljarder kronor.