Smycken som vill peka på Bibeln

Smyckeskollektionen Zoe Hoop sprider tro, hopp och kärlek.

När du köper ett smycke från oss är vår önskan att du ska känna dig älskad och sedd samtidigt som du gör skillnad, säger grundaren Caroline Johansson.

Caroline Johansson har varit med i EFS i elva år och är medlem i samarbetsförsamlingen Furulundskyrkan. Hon bor i Partille tillsammans med sin make Niklas, barnen Jack och Theo och sedan tre år tillbaka även Mahdi från Afghanistan. 

Hon har en bakgrund inom reklambranschen och har arbetat som projektledare för barnrättsorganisationen Erikshjälpen, men för tre år sedan fick hennes liv en ny vändning under en resa till Asien.

– Jag kände en sorg över att familjer var splittrade på grund av att kvinnorna flyttade utomlands för att hitta jobb. Jag ville göra skillnad för dem genom att skapa en hållbar sysselsättning, men jag hade ingen aning om hur. 

Resan blev en vändpunkt för Caroline. Väl hemma i Sverige fick hon ett år senare förbön i Furulundskyrkan, varpå förebedjaren profeterade: »Du ska arbeta med smycken«. Då hade hon ingen aning om att det skulle bli Guds kallelse för hennes liv.

Två månader senare får hon samma tilltal på en New Wine konferens i Vänersborg. När exakt samma ord kom en andra gång från för henne helt främmande människor, förstod hon att det var Gud som talade. Senare samma dag, under ett seminarium som handlade om kreativitet i Bibeln, frågade hon Gud vad han ville med smyckena.

– Då kom orden »Remind my people« (påminn mitt folk).

Caroline upplevde att smyckena skulle påminna Guds folk om Bibelns budskap. 

Hon började skriva en affärsplan som utgick från FN:s hållbarhetsmål, skissade på smyckesidéer och letade leverantörer i utvecklingsländer. Hon hittade till slut en leverantör på kontinenten som hon en gång förälskade sig i – Asien, och specifikt i landet Thailand. 

Smyckesvarumärket fick namnet Zoe Hoop och målet är att skapa arbetsmöjligheter för människor i utvecklingsländer samt att värna om social- och miljömässig hållbarhet ur ett kristet perspektiv. En del av värdegrunden är att erbjuda anständiga arbetsvillkor och hållbar ekonomisk tillväxt.

Zoe kommer från grekiskan och betyder »Guds överflödande liv« och Hoop är från engelskan och betyder »ring« vilket rimmar väl med företagets strävan att ge hopp – både till hantverkarna som tillverkar smyckena samt till de kvinnor och män som bär dem.

Varje smycke i den första kollektionen bygger på bibelord och har namn som refererar till Guds rike: »The Kingdom«(Guds rike), »The Mustard Seed« (Senapskornet), »The Sunrise« (Soluppgången) och »The Shepherd’s Cross« (Herdens Kors).