Serietips: The Chosen

Efter första säsongens braksuccé har den amerikanska dramaserien The Chosen nu fått en efterlängtad andra säsong.  

Serien The Chosen, vars andra säsong hade premiär i början av 2021, är skapad, regisserad och skriven av den amerikanska filmskaparen Dallas Jenkins och porträtterar Jesus ur hans följeslagares ögon. I säsong ett får tittaren en intim inblick i när Jesus väljer sina lärjungar och i säsong två tjänar han folkmassorna. 

Det började som ett församlingsprojekt i Elgin, Illinois och utvecklades till ett viralt fenomen. Kritikerrosade The Chosen är den första flersäsongsserien om Kristi liv, och säsong ett var även den mest framgångsrika folkfinansierade TV-serien genom tiderna. Idag når serien världens alla hörn genom flera olika streamingtjänster och appen »The Chosen«. Målet är att serien ska finnas tillgänglig på världens alla språk.

Nämnas bör att serien har fått en del kritik för att filmskaparen har adderat detaljer kring apostlarna som man får följa i serien, utan att de egentligen är bibliskt förankrade. Tullindrivaren Matteus framställs exempelvis som en autistisk man med svårigheter i sociala samspel. Tittarna uppmuntras dock att läsa evangelierna. 

I skrivande stund pågår en crowdfunding för att finansiera en tredje säsong.