Goda nyheter

Med mottot »ett frö om dagen« är Arne Skagens hjärtefråga att uppmuntra alla kristna till vardags­evangelisation.

Budbäraren träffar Arne Skagen på Pingstkyrkans uteplats i Örnsköldsvik. Som så många gånger förr har det blivit en intensiv helg för den resande evangelisten. Den här gången som gäst och huvudtalare vid EFS årskonferens. Vid tiden för intervjun har han hunnit med två predikningar, hållit ett bibelstudium och signerat åtskilliga exemplar av Hur du delar evangeliet i vardagen – Äntligen måndag! – hans populära debutbok. 

– Jag har egentligen aldrig tyckt om att skriva, men 2010 så talade Gud tydligt till mig att jag skulle skriva den här boken. Huvudsyftet med boken är enkelt: jag vill inspirera och uppmana alla människor till vardagsevangelisation. Kärnan i budskapet är hämtat från Jesus själv och hans missionsbefallning: »Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar«. 

Bokförlaget gillade innehållet, men sa samtidigt att böcker om evangelisation generellt sett säljer väldigt dåligt. Boksläppet visade dock något helt annat; två år i rad blev Äntligen måndag! den mest sålda kristna boken i Norge. I och med EFS svenska översättning finns boken nu utgiven på sju språk och den har blivit mycket uppskattad världen över.  

– Jag är väldigt tacksam över all respons som boken har fått. Inte för att just jag har skrivit den, utan för att jag har en sådan väldig tro på budskapet och att det faktiskt har blåst liv i många människor. Många läsare tycks ha insett att Gud både vill och kan använda dem i vardagen – det är den bästa feedback jag kan få. 

Söndagen är normalt sett den dag som allra oftast förknippas med kyrkan, både bland sekulära och kristna. Den här bokens titel vill vända upp och ner på den tanken. 

– Vi har ju många fler vardagar än helgdagar och det är på vardagarna som vi träffar den stora skörden. Det vi fick höra på söndagen i gudstjänsten kan vi ta med oss in i veckan när vi möter våra vänner. Det är fantastiskt. För Gud vill använda oss där vi är i vår vardag. Att vi är oss själva är gott nog, Gud är nämligen perfekt och då slipper vi vara det. Men vi måste vara villiga och be den helige Ande, vår lärare, hjälpare och rådgivare, om hjälp och öppna upp för Andens verk genom oss. 

Arne talar med en lugn och förtroende­ingivande röst och han känns väldigt själv­säker på sin tro och inriktning i livet. Men det har inte alltid varit så. Han växte förvisso upp i ett kristet hem och tillhörde då den norska kyrkan, men i de tidiga tonåren lämnade han allt som hade med kyrkan och Gud att göra. 

– Min barnatro har alltid funnits där men det blev inget mer än så till en början. Jag tyckte helt enkelt att kyrkan blev för tråkig. Livet blev i stället, som för många andra ungdomar, fyllt med fester och annat som kändes mer spännande. Men inom mig har jag ändå alltid upplevt en längtan efter något mer. 

Han började målmedvetet att söka svaren på sin längtan och fastnade ett tag för New Age. 

– Då började jag på allvar förstå att det finns en andlig värld. Den perioden i mitt liv gjorde mig ännu mer tungsint och faktiskt lite deprimerad. 

I samma veva började han studera till ingenjör vid Göteborgs tekniska universitet. I sitt sökande efter mer gjorde han några sporadiska besök i den norska sjömanskyrkan, utan att bli berörd. Det var först när han i 25-årsåldern var tillbaka i Norge, Bergen, som han tog beslutet att ta emot Jesus i sitt liv. 

– Jag var på besök hos några vänner och såg då plötsligt en vacker kvinna framför mig. På något förunderligt sätt visste jag direkt att det var min blivande fru. Problemet var att hon inte visste det då, säger Arne, och skrattar en stund innan han fortsätter:  

– Hon var kristen och efter några veckor blev vi tillsammans. Jag tog då beslutet att ta emot Jesus i mitt liv, och jag kände en stor längtan och desperation inom mig att få lära känna den helige Ande. 

Detta blev startskottet på en intensiv period där han ville lära sig allt om kristen tro – helst på en och samma gång. Han flyttade till Østlandet och kom med i ett sammanhang som han aldrig kände sig riktigt hemma i. Det hela slutade med en flytt tillbaka till Bergen. 

– Jag kände att jag var på fel plats och att Gud hade något mer att kalla mig till. Jag och min fru bad mycket om att hitta ett sammanhang, och hemma i Bergen fanns vid samma tidpunkt en församling som bad om att få en evangelist. När vi gick dit på möte kände vi direkt att vi var hemma. 

Sedan 2003 har han, som han själv beskriver det, haft den stora förmånen att få arbeta som evangelist för den församlingen. Därmed kunde han också lägga sitt tidigare jobb som brand- och säkerhetsingenjör på hyllan.  

– Nu lär jag inte längre folk att stoppa en brand, utan nu uppmanar jag till att tända nya bränder i människors hjärtan, det passar mig mycket bra. 

En av Arnes tydliga gåvor är att han får sin hjärtefråga – evangelisation i vardagen – att låta så enkelt. Han är också fullt övertygad om att alla kristna kan bidra på det området, inte bara särskilda »evangelister«. 

– När Jesus gav oss uppdraget i missionsbefallningen var vi alla med, det fanns inga titlar och inget här eller där. Vi ska gå ut och göra alla till lärjungar, och i »vi« finns både du och jag inkluderade. Jag är bara en lem men i församlingen blir jag del av en kropp, Kristi kropp, som ska göra samma gärningar som Jesus själv gjorde när han gick omkring på jorden. 

Vidare lyfter Arne fram problematiken med att kristna ofta tänker att det där med evangelisation inte är något för mig. Det är både lätt och bekvämt att tänka att det bara är till för de mest frimodiga, vältaliga och utåtriktade.  

– Dessa tankar begränsar oss och det är vanligt att känna sig pressad. Det gör tyvärr bara att det känns ännu mer avlägset att ens börja. Vi bör i stället fokusera på det vi faktiskt kan göra, och att börja med det enkla där vi är, säger han och fortsätter: 

– Jag har själv en kaffekopp där det står »ett frö om dagen«. Vår uppgift som människor är inte att på egen hand vinna över folk till Jesus, vår uppgift är snarare att så frön som den helige Ande sedan kan blåsa liv i. Det kan vara så enkelt som att se din medmänniska på promenaden, jobbet eller affären, och bekräfta henne och fråga hur det är. Jag tycker det är helt fantastiskt att Gud vill använda både dig och mig. 

Även om en av hans tydliga gåvor är att få vardagsevangelisation och kristet liv att låta enkelt, är han samtidigt väl medveten om att sekulariseringen av samhället är ständigt pågående. I sin iver att evangelisera låter han sig dock inte nedslås av dystra rapporter och negativa nyheter.

– Jag ser väldigt ljust på framtiden, jag vet ju att Gud har kontroll. Jag låter mig inte styras av tidningar och annan media som säger hur dåligt ställt allting är. Om mörkret blir större lyser ljuset ännu starkare och som kristna är vi kallade att vara Kristi ljus i världen.