»Det äkta har en direkt kontaktyta med Gud«

Lina Sandells psalmer har fått nytt liv i tolkningar av Maria Löwenham Trio.

Låtarna är ett arv som många har en relation till. Det känns bra att kunna skapa något nytt som uppskattas, säger sångerskan Maria Löwenham vars namn bandet är uppkallat efter.

Trion bildades 2017 på Bromma Folkhögskolas musiklinje ur en längtan att få turnera och spela live. Paret Maria och Oliver Löwenham slöt samman med vännen och gitarristen Filip Ericsson. Inför första projektet rotade trion i EFS skattkista till musikarv. Så föddes konceptet som har burit bandet under deras musikaliska resa.

– Vi ville arrangera låtar som många har nära hjärtat och då fastnade vi för Lina Sandell. Det är många som älskar henne så vi fascinerades över faktumet att det fanns så få nya versioner av hennes låtar. Vi ville ge hennes låtar en ny förpackning och på så vis ge människor en ny upplevelse av det hon skrev, säger Löwenham.

Lina Sandell (1832–1903) skrev hundratals dikter och trots ett tungt och tragiskt liv fyllt av sjukdom och tidig förlust av föräldrar, har hon lyckats formulera sina psalmer på ett sätt som ger människor hopp och tro.

– I min vänskapskrets brukar vi säga att det som är äkta och sant har en direkt kontaktyta med Gud. Lina Sandell skrev om det som är sant. Hon formulerade inte texterna så att det bara lät vackert utan det var genomlevt. Därför är texterna inte beroende av hennes tillfällighet på jorden utan Gud har fått använda hennes röst på ett sätt som ekar in i evigheten. 

Detta musikaliska arv har bandet velat förvalta. Det som gör trion och Sandell-projektet unikt, menar Maria, är att de alla kommer från olika musikaliska bakgrunder – Marias bakgrund i musiken är pop, Olivers i jazz och Filips i blues. Tillsammans har de utvecklats och hittat ett sound som sticker ut och som många har uppskattat när de har spelat live i kyrkor. Den senaste konserten som de framförde under EFS och Salts Årskonferens blev även den omtyckt. 

– Allra speciellt var det med positiv feedback från EFS äldre medlemmar som har Lina Sandells låtar nära hjärtat. Det är fantastiskt kul att de har fått en ny upplevelse med gamla favoriter, säger Löwenham.